To je to što me zanima!

Stari narodni običaji u Hrvatskoj od Cvjetnice do Uskrsa: 'Žene su nosile dio hrane na blagoslov'

Donosimo pregled uskrsnih običaja u našoj zemlji od Cvjetnice do samog Uskrsa: Vjernici u pohodima za križem, u molitvi i tišini i brizi da zaštite domove i polja, sve dok se ne objavi radosna vijest
Vidi originalni članak

Domaći kruh, kuhana ili pečena šunka, hren, mladi luk i rotkvice, te svježi sir s vrhnjem ili kajmakom, te nekoliko verzija domaćih kobasica ili suhog mesa, glavne su 'zvijezde' blagdanskog stola na Uskrs, obično za doručak, uz neke varijacije, ovisno o tome jeste li u Hrvatskom zagorju, Podravini, Slavoniji ili Dalmaciji. Tako bi se na stolu našao i slatki kruh koji se posluživao kao kolač te razne vrste kolača: u Zagorju kuglof s makom ili sirom, makovnjača i orehnjača, u južnoj Dalmaciji sirnica (u nekim krajevima pinca), fritule i razne verzije slatkih pita, a u Slavoniji buhtle s pekmezom ili sirom te salenjaci. Za ručak, u većini se krajeva jeo pečeni odojak, janjetina, a u novije vrijeme pečena purica ili patka.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare