To je to što me zanima!

Što hrvatski stručnjaci kažu o štetnosti aditiva?

Mišljenja stručnjaka su su podijeljena; od stava kako su konzervansi odavno poznati ubojice do onih koji tvrde kako su koncentracije zanemarive
Vidi originalni članak

Neki smatraju da aditivi nisu opasni jer su korištene količine jako male. Tvrde da je maksimalna dopuštena količina aditiva sto puta manja od količine kod koje je rizik od štetnog djelovanja na zdravlje čovjeka još jednak nuli. S druge strane, smatraju da “upitne” aditive treba zabraniti. Mr. sc. JASMINKA PAPIĆ GAZIRANA PIĆA NE MOGU NAŠTETITI ZDRAVLJU Utvrđene su dopuštene količine aditiva u hrani i piću te oni ne mogu imati nikakav štetan učinak na zdravlje, naglasila je mr. sc. Jasminka Papić s Odsjeka za arome i mirise Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Popisi dopuštenih prehrambenih aditiva u Hrvatskoj potpuno su usklađeni s Europskom unijom i temeljnim načelima svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te ne predstavljaju nikakav rizik za zdravlje čovjeka. Mr.sc. IVANA VINKOVIĆ-VRČEK ŠTETNOST ADITIVA E211 ODAVNO JE POZNATA Od prije se zna kako E211 u kombinaciji s vitaminom C stvara benzen, koji je kancerogen. Apsurdno je da u Hrvatskoj agenciji za hranu preporučuju da se iz sokova izbaci vitamin C, a ne štetan konzervans E211, objasnila je Ivana Vinković-Vrček, ing. medicinske biokemije i koautorica knjige “Što se krije iza E brojeva”. Vinković-Vrček je istaknula kako su svi aditivi od E 210 do 219 razni spojevi benzojeve kiseline, koji su štetni za zdravlje, a organizmu je sasvim svejedno koji od njih ljudi unose u tijelo. Stoga se preporučuje što više svježe hrane. OLJA MARTINIĆ BOLJE BI BILO ZAMIJENITI GAZIRANE SOKOVE PRIRODNIM Ne treba stvarati histeriju oko štetnosti gaziranih pića, ali je važno da ljudi budu osviješteni koliko su ona nezdrava, rekla je dijetetičarka Olja Martinić. Napomenula je kako je važno da se sve dozira i uzima u manjim količinama, zato ako popijemo jednu, dvije čaše gaziranog napitka, neće nam ništa biti. - Smatram da su istraživanja koja govore o štetnosti aditiva u gaziranim pićima na zdravlje ljudi točna, ali treba utvrditi o kojoj se količini radi - kazala je Olja. Gazirana pića nisu dobra i zato jer imaju mnogo “brzih”, rafiniranih šećera koji nužno uzrokuju višak kilograma i smanjuju želju za drugim namirnicama. Bolje bi bilo da se takvi sokovi zamijene prirodnim sokovima od voća. E102 Nalazi se u svim gotovim umacima za jelo. Može izazvati alergiju, smetnje disanja, osip na koži. E412 Može prouzročiti mučninu, napuhivanje i grčeve, snižava razinu kolesterola. E104 Riječ je o žutoj prehrambenoj boji koja je zabranjena u Austriji, Japanu, SAD-u i Norveškoj. E122 Bojilo, derivat katrana. Može prouzročiti teške reakcije astmatičara i osoba alergičnih na aspirin. E211 Ima ga u gaziranim pićima, a on može utjecati na DNA, što dovodi do degenerativnih promjena. E110 Osim u čokoladnim i gumenim bombonima, nalazi se i u plastičnim posudicama te topljenim sirevima. E407 Ima ga u pakiranim sladoledima. Nedavno je dokazana veza s razvojem kancerogenih stanica. E621 Može biti uzročnik glavobolje, žeđi, vrtoglavice, trbušnih grčeva, proljeva, zabranjen za dječju prehranu. E622 Koristi se za poboljšanje okusa. Može biti razlog mučninama, povraćanju, proljevu. E124 Bojilo. Kancerogen je u životinja, može uzrokovati teške reakcije u ljudi koji boluju od astme.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare