Zbog tanjeg nadjeva u odnosu na količinu tijesta okus strombolija sličniji je bogato punjenim kiflicama nego pizzi, objašnjava gastrobloger Darko Kontin. Spretni kuhar ga oblikuje u vijenac pa nakon pečenja reže na kriške i poslužuje uz umake. Jelo je nastalo u Sjedinjenim Američkim Državama, a osmislio ga je Talijan koji je kombinacijom sastojaka evocirao tipične talijanske okuse.
U filmu Roberta Rossellinija s Ingrid Bergman riječ je o urbanoj djevojci koja dolazi sa suprugom na otok Stromboli s jednim od tri aktivna vulkana u Italiji i pokušava se priviknuti na život u siromaštvu. Upravo su se jednostavni sirotinjski sastojci, koje su imali stanovnici otoka na raspolaganju, rabili za strombolijevu stariju sestru- pizzu. A vulkan, koji izvana izgleda poput obična brda, u sebi skriva svakojaka iznenađenja – baš poput strombolija.
Stromboli party zalogaji
Sastojci: 350 g glatkog brašna, 160 ml vode, 160 g Mortadele s maslinama, 65 g Sira za pizzu, 25 g crvene paprike, Kapare, Jaje, Maslinovo ulje, Šećer, Suhi kvasac
Priprema: Zamijesite tijesto od 350 grama glatkog brašna, 160 ml mlake vode i žlice maslinova ulja. U brašno prije dodavanja vode i maslinova ulja dodajte 2 žličice suhog kvasca i žličicu šećera. Zamijesite čvrsto žilavo tijesto pa ga premažite uljem i odložite na toplo. Tijesto razvaljate na pravokutnik debljine pola centimetra.
Na njega poslažite 160 g mortadele s maslinama, 65 g sira za pizzu, 25 g svježe crvene paprike narezane na trakice i 2 žličice kapara. Zamotajte tijesto u roladu, spojite krajeve. Premažite ga razmućenim jajetom i posipajte sjemenkama lana. Pecite na 200°C. Prije serviranja narežite ga na male komade te poslužite uz masline i umake po želji.
Stromboli sa šunkom
Sastojci: Paket gotovog tijesta za pizzu, 6 žlica umaka od rajčice, 100 g mozzarelle, 10 g šunke po izboru, 2 grančice svježeg bosiljka, jaje
Priprema: Tijesto za pizzu raširite i pustite neka se malo diže na sobnoj temperaturi. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Na pobrašnjenu površinu raširite četvrtasto tijesto. Premažite umakom od rajčice ostavljajući čiste samo rubove tijesta.
Potom posložite ploške šunke, naribanu mozzarellu i listiće bosiljka. Zavijte svitak i premažite ga umućenim jajem. Pecite oko 30 minuta, dok se tijesto ne napuhne i postane zlatnosmeđe. Ne brinite se ako pukne na kojem mjestu. Pustite da se malo ohladi, režite i toplo poslužite na dasci.