To je to što me zanima!

Stromboli: Fino, brzo i jeftino iznenađenje za cijelu obitelj

Ovo jelo je nastalo u SAD-u, a osmislio ga je Talijan koji je kombinacijom sastojaka evocirao tipične talijanske okuse. Riječ je o svitku od tijesta za pizzu ili kruh na koje se poslaže svašta
Vidi originalni članak

Zbog tanjeg nadjeva u odnosu na količinu tijesta okus strombolija sličniji je bogato punjenim kiflicama nego pizzi, objašnjava gastrobloger Darko Kontin. Spretni kuhar ga oblikuje u vijenac pa nakon pečenja reže na kriške i poslužuje uz umake. Jelo je nastalo u Sjedinjenim Američkim Državama, a osmislio ga je Talijan koji je kombinacijom sastojaka evocirao tipične talijanske okuse.

Riječ je o svitku od tijesta za pizzu ili za kruh na koje se poslažu sir, najčešće mozzarella, meso tipično za Italiju, poput kobasice, te povrće. Iako je nekoliko teorija o tome kako je stromboli nastao, najvjerojatnija je ona kako je mjesto nastanka Romanov restoran u Essingtonu u Tinicumu, gradiću nedaleko od Philadelphije.

Naime, Nazzareno Romano, vlasnik i kuhar, iznenadio je 1950. goste varijacijom na temu pizze. Prema Romanovim riječima, prijatelji su mu tada predložili da ga nazove prema filmu “Stromboli”, koji se prikazivao te godine. Na isti se film pozvao i Mike Aquino koji je 1954. U svojem Mike’s Burger Royalu u Spokaneu u Washingtonu napravio sendvič i nazvao ga tim imenom.

U filmu Roberta Rossellinija s Ingrid Bergman riječ je o urbanoj djevojci koja dolazi sa suprugom  na otok Stromboli s jednim od tri aktivna vulkana u Italiji i pokušava se priviknuti na život u siromaštvu. Upravo su se jednostavni sirotinjski sastojci, koje su imali stanovnici otoka na raspolaganju, rabili za strombolijevu stariju sestru- pizzu. A vulkan, koji izvana izgleda poput obična brda, u sebi skriva svakojaka iznenađenja – baš poput strombolija. 

Stromboli party zalogaji

Sastojci: 350 g glatkog brašna, 160 ml vode, 160 g  Mortadele s maslinama, 65 g Sira za pizzu, 25 g crvene paprike, Kapare, Jaje, Maslinovo ulje, Šećer, Suhi kvasac

Priprema: Zamijesite tijesto od 350 grama glatkog brašna, 160 ml mlake vode i žlice maslinova ulja. U brašno prije dodavanja vode i maslinova ulja dodajte 2 žličice suhog kvasca i žličicu šećera. Zamijesite čvrsto žilavo tijesto pa ga premažite uljem i odložite na toplo. Tijesto razvaljate na pravokutnik debljine pola centimetra.

Na njega poslažite 160 g mortadele s maslinama, 65 g sira za pizzu, 25 g svježe crvene paprike narezane na trakice i 2 žličice kapara. Zamotajte tijesto u roladu, spojite krajeve. Premažite ga razmućenim jajetom i posipajte sjemenkama lana. Pecite na 200°C. Prije serviranja narežite ga na male komade te poslužite uz masline i umake po želji. 

Stromboli sa šunkom

Sastojci: Paket gotovog tijesta za pizzu, 6 žlica umaka od rajčice, 100 g mozzarelle, 10 g šunke po izboru, 2 grančice svježeg bosiljka, jaje

Priprema: Tijesto za pizzu raširite i pustite neka se malo diže na sobnoj temperaturi. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Na pobrašnjenu površinu raširite četvrtasto tijesto. Premažite umakom od rajčice ostavljajući čiste samo rubove tijesta.

Potom posložite ploške šunke, naribanu mozzarellu i listiće bosiljka. Zavijte svitak i premažite ga umućenim jajem. Pecite oko 30 minuta, dok se tijesto ne napuhne i postane zlatnosmeđe. Ne brinite se ako pukne na kojem mjestu. Pustite da se malo ohladi, režite i toplo poslužite na dasci.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • mily 27.02.2016.

    isprobano i fino:))

  • montello 26.02.2016.

    talijanska kužina je najbolja bio sam dosta puta u veneciji i napoliju ,obožavam makarone,.pizzu,

  • Anakin 26.02.2016.

    Čisto sumnjam da je bolje jer ma koliko god bio sit uvijek mogu maznuti trokutić pizze .:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare