To je to što me zanima!

Svađa je ključ uspješne veze, a ljutnja u tišini 'recept' za kraj

Zamjeranje u tišini rezultira nakupljenim bijesom, dok se konstruktivnom svađom oslobađa stres, saznaje uzrok problema i omogućuje dobra komunikacija
Vidi originalni članak

Da svađanje ne mora nužno biti loše, potvrđuju i znanstvenici. Svađanje jedanput na tjedan tajna je čvrste i sretne veze, otkriva zajednička studija internet stranice Shaadi.com i agencije za istraživanje tržišta IMRB provedena u Indiji, prenosi Daily Mail.  

Gotovo 44 posto bračnih parova vjeruje kako svađa zapravo otvara prostor za dobru komunikaciju. Svađanje i konstruktivno rješavanje problema smanjuje stres u vezi za razliku od nakupljanja i ne rješavanja istih. Stručnjaci upozoravaju da je konstruktivno svađanje najbolje za rješavanje problema, dok "guranje pod tepih" može dovesti samo do predbacivanja.

- Istraživanje pokazuje da svađanje može biti korisno i konstruktivno, no ne treba zaboraviti da vrlo lako može rezultirati i suprotnim, odnosno krajem veze - ističe profesor William Doherty sa Sveučilišta Minnesota. 

Iako određene svađe mogu biti konstruktivne, neke mogu biti i izrazito destruktivne, nasilne i ogorčene, a samim time i loše za vezu. Nije toliko bitno da li se parovi svađaju, nego kako se nose s tim, dodaje. 

- Dok se svađaju partneri barem pokušavaju saznati što njihovog partnera muči, umjesto da u tišini nakupljaju ljutnju i kasnije predbacuju jedno drugome. Tišina može biti samo destruktivna i dovesti do kraja veze - ističe bračni savjetnik Bernie Slutsky. 

Najbolje je početi lagano, bez napadanja i optuživanja, jer će partner postati defenzivan, objašnjava profesor Doherty. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ZAGREPCANKA 01.02.2012.

    veće sranje nisam čula...

Komentiraj...
Vidi sve komentare