To je to što me zanima!

Svako drugo meso iz dućana sadrži vrlo otporan stafilokok

Svakim kupovanjem mesa peradi, svinjetine i govedine vjerojatnost je oko 25 posto da ćete doći u kontakt sa zaraznim bakterijama, otkrilo je novo istraživanje
Vidi originalni članak

Ruke i pribor za kuhanje treba redovito prati, osobito ako ste bili u dodiru s sirovim mesom koje može sadržavati niz bakterija, poput salmonele, Listerie i E. Coli. No američki su znanstvenici otkrili da je novim patogenom, bakterijom Staphylococcus aureus, zaraženo oko polovice uzoraka mesa peradi, svinjetine i govedine koje su uzeli s polica nekoliko različitih supermarketa. 

Američko ministarstvo poljoprivrede ne provodi standardna ispitivanja na bakteriju Staphylococcus aureus, jer se on dosad smatrao rijetkim patogenom u hrani. U većini testiranih uzorka pokazalo se da je taj soj stafilokoka iznimno otporan na djelovanje antibiotika, pa ga je teško liječiti. Liječnici naglašavaju da se bakterija uništava prilikom kuhanja i pečenja mesa na visokim temperaturama, a najčešći put zaraze predstavlja rukovanje sa sirovim mesom.

- Prosječan kupac ima 25 posto šanse da će u svoj dom unijeti otporan stafilokok preko mesa - zaključio je voditelj studije, profesor Lance Price s Translation istraživačkog instituta.

Stručnjaci smatraju kako rezultati istraživanja odražavaju opasnosti pretjeranog korištenja antibiotika u proizvodnji mesa.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • black_girl 20.04.2011.

    Joj fuj...

  • mangart 19.04.2011.

    I šta da jedem? Travu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare