To je to što me zanima!

Sva rješenja za stanja zimskog tena: Tuna, orasi, kivi i mrkva

Crvenilo na licu riješit će pojačan unos tune, lososa i žitarica, kožu koja puca izliječit će vitamin B u kelju i brokuli, a masnu kožu maske od kivija i ananasa
Vidi originalni članak

Zbog suhog zraka u grijanim prostorijama, manjka sunčeve svjetlosti i D vitamina te nepovoljnog utjecaja hladnog zraka većini se ljudi ten značajno pogorša u hladnim mjesecima godine. Kako biste povratili zdravi sjaj svom licu trebate prepoznati signale koje vam ono šalje i nahraniti ga nutrijentima koji mu nedostaju.

Suha koža sklona ekcemima

Perutava koža koja zateže s povremenim crvenim mrljama koje peku pokazatelj je da koži nedostaje esencijalnih masnih kiselina. One će ograničiti gubitak vode iz kože, a i zaštititi kožu od utjecaja centralnog grijanja. Najbolji izvori masnih kiselina su ribe poput lososa, tune, lanene sjemenke, orašasti plodovi i bundeva.

Umorna i blijeda koža

Iako ovaj tip kože ne djeluje problematično, licu možete povratiti sjaj dodatkom vitamina E u prehrani. On je ključan sastojak većine hidratantnih krema, a najbolji način da nadoknadite njegov gubitak je prehranom. Bogati izvori vitamina E su kivi, mrkve, ljute papričice, crveno grožđe i crno vino. Oni sadrže i antocijanin, pigment koji jača vezu između vlakana i kolagena u koži, zbog čega ona izgleda zategnutije

Osjetljiva koža koja se crveni

Koža u hladnijim mjesecima može burno reagirati na promjene u temperaturi i količinu vlage u zraku. Te će reakcije umanjiti nadoknada minerala selena koji kožu čini otpornijom. Selena u velikim koncentracijama ima u brazilskim oraščićima, kojih je dovoljno pojesti dva do tri na dan. Ako ste alergični ili ih ne volite češće jedite krtu govedinu, piletinu i jaja.

Ispucala koža

Ovo je čest problem zimi, a osim na licu vidljiv je i na trbuhu, laktovima i nogama. Kako bi se koža oporavila potrebno je pojačati doze B vitamina. Odličan izvor su smeđa riža i zeleno lisnato povrće poput kelja i brokule.

Dehidrirana koža s masnim točkama

Najčešći uzrok pojave masnih mrlja zimi je unos prevelikih količina šećera koji stimulira rad lojnih žlijezda, zbog čega se koža masti i mogu nastati akne. Također, dokazano je kako šećer ubrzava oštećenje kolagena i potiče starenje kože. Tropsko voće poput kivija, papaje, avokada i ananasa u obliku maski za lice voćnim će kiselinama suzbiti prekomjernu proizvodnju masti. Umjesto bijelog šećera koristite smeđi, a umjesto čokolade u kolaču stavljajte rogač.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Kalea 10.03.2014.

    Da li se ovi tretmani mogu primjeniti i na muškarce, jer ako ne mogu onda sam Vas ulovio da ste muškarce zapustili, najblaže rečeno, jer iz ovog ispada da se za muški styling brine jedino Vlada RH. Mene recimo zanima kako na brzinu maknuti šljivu ispod oka (nemreš vjerovati kako žene znaju šakama...ma i nogama), leteći tanjuri...sve to ostavlja traga na muškom licu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare