To je to što me zanima!

Sve sprave za mršavljenje već postoje u vašoj kuhinji i domu

Uz jednostavne savjete o pripremi namirnica, upotrebu kuhinjskih pomagala i uz žustro pospremanje doma bez problema se može vježbati i trošiti kalorije
Vidi originalni članak

Želite li smanjiti količinu masti u prehrani, dobro će vam doći sprej za ulje - tako ćete moći njime lagano poprskati tavu ili lim za pečenje. Neka korisna kuhinjska pomagala možda već imate. U mlincu za kavu tako možete mljeti prženi sezam koji je bogat kalcijem te je odličan začin povrću, riži i tjestenini ili lan koji je bogat vlaknima i omega-3 mastima, a možete ga dodati i žitnim pahuljicama. Ambicioznijim kuharima isplati se nabaviti i aparat za sušenje voća. U njemu možete pripremati zdrave grickalice poput sušenih jabuka, marelica i grožđica. Koristan je i za sušenje začinskog bilja, gljiva te povrća. 

Tako možete napraviti začinske mješavine koje poboljšavaju okus jela, a nemaju soli ili štetnih tvari poput natrijeva glutaminata. Iskušajte mješavinu nasjeckane sušene mrkve (korijen), peršina i celera (korijen i list) te lista ljupčaca (biljke koju u nekim krajevima nazivaju vegeta). Začinsko bilje možete uzgajati i na sunčanoj prozorskoj dasci, a sušeno i samljeveno ima aromatičniji te intenzivniji okus od kupovnog.

Nije svejedno ni iz kakvih ćete tanjura jesti - što su veći, to ćete u njih podsvjesno staviti više hrane. Želite li jesti manje, birajte manje tanjure. Najbolji su oni plavi jer ta boja smanjuje apetit. No zdjela za salatu trebala bi biti što veća da pojedete što više zdravog povrća. Šalice za kavu najbolje su kad su malene i elegantne da ne dođete u napast pretrpati ih mlijekom i šećerom.

Kuhinjske škare skidaju masti

Kuhinjskim škarama lako ćete nasjeckati svježe začinsko bilje koje jelima daje aromu, pa vam je tako potrebno manje soli i masnoća. Dobre su i za skidanje masnoće s mesa.

Ručna sjeckalica

Uz ručnu sjeckalicu više nećete imati izgovora za izbjegavanje povrća. Odlična je za sjeckanje mrkve, paprike, celera, ali i orašastih plodova tako da ih ne pretvori u kašu.

Štapni mikser za juhe i pića

Štapnim mikserom na brzinu možete smućkati zdrave napitke od voća za doručak ili ukusne krem-juhe za ručak. Iskušajte juhe od šparoga, brokule, cvjetače, tikvice, bundeve, mrkve, graška ili graha.

Para čuva vitamine

U kuhalu na pari gubi se najmanje hranjivih sastojaka iz povrća, a ne treba dodavati ulja. Odlično je za pripremu kupusnjača (kelj, brokula...) koje treba kuhati što kraće.

Pospremanje je bolje od fitnessa

Mrzite glačanje ili pranje posuđa, mislite na magičnu brojku 50,261. To je prosječan broj kalorija koji se sagori samo obavljanjem kućanskih poslova, pokazalo je britansko istraživanje. Kućanice također na godinu prehodaju više od 35 kilometara dok čiste i pospremaju.

- Za sprečavanje debljanja većina ljudi na dan treba potrošiti oko 400 kalorija baveći se fizičkim aktivnostima. To možete postići tako da svaki dan temeljito čistite prašinu dva sata ili 82 minute žustro usisavate ili brišete pod - tvrdi dr. Gary O’Donnovan, predavač na Sveučilištu u Exeteru.

Više truda, bolji rezultati

Naravno, što više truda ulažete u čišćenje, to ćete od njega imati i više koristi. Laštenje, brisanje prašine i metenje odlična su vježba za ruke, namještanje kreveta i pranje prozora oblikuju bedra i poboljšavaju fleksibilnost, a trčanje uza stube dok pospremate računa se kao kvalitetna aerobna gimnastika. Stoga nemojte čekati da vam se nakupi gomila stvari prije nego što ih odnesete na kat ili pospremite - svaku stvar odnesite posebno. Iako je napornije, tako ćete više vježbati i održati bolju formu.

Naporniji kućanski poslovi poput uređenja stana ili velikog spremanja sagorijevaju još više kalorija. Ne zaboravite ni vrt - čupanje korova, kopanje, košenje trave, obrezivanje živica i grmlja održavaju tonus mišića te troše kalorije i nakupljene kilograme.

Metenje i pranje podova jača mišiće ruku, a ako radite žustro, potrošit ćete više kalorija. Pustite omiljenu glazbu dok pospremate.Tako ćete raditi brže, a i neće vam biti dosadno

Koliko kalorija potroši u kućanstvu žena prosječne težine

Aktivnost Kalorija/1 h:

Hodanje umjerenim tempom 287

Lagano usisavanje 193,7

Lagano brisanje prašine 173, 6

Ličenje zidova 66

Rad u vrtu 287,8

Pranje podova 193,7

Pranje automobila 234

Pranje prozora 180,3

Glačanje 113,1

Postavljanje tapeta 133,2

Cijepanje drva 415,5

Penjanje uza stube 516,3

I pripremanje zdravih obroka je gimnastika

Budite kreativniji u kuhinji - guljenje, sjeckanje, miješanje, pripremanje tijesta i pravljenje snijega od bjelanjaka sagorijevaju mnogo više kalorija od jednostavnog podgrijavanja gotovog obroka u mikrovalnoj pećnici. A ako se zaista želite oznojiti, počnite mijesiti kruh i peciva.

Vješanje rublja na konopac odlična je vježba istezanja

Dok glačate, držite košaru s rubljem na podu, a ne na povišenoj površini poput stola. Tako ćete se trebati više saginjati i istezati da dođete do nje. Također, ako želite održati vitku liniju, zaboravite na sušilicu rublja i sušite na staromodan način. Vješanje rublja na konopac vježba je istezanja.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_70818 14.01.2011.

    Da je to tako, ja bi bila ko čačkalica!

Komentiraj...
Vidi sve komentare