To je to što me zanima!

Svijetlo pivo na dan znači manji rizik od osteoporoze

Pije li se umjereno, pivo hrani kosti i sprečava rizik od osteoporoze, no zdravlje kostiju čuvat će i mineralna voda, mlijeko, jogurt i ostale namirnice
Vidi originalni članak

Osim za pivski trbuščić, pivo je dobro i za kosti, pokazalo je istraživanje Nacionalnoga zdravstvenog instituta. Pije li se umjereno, opskrbljuje kosti silicijem, jača ih te smanjuje rizik od lomova i osteoporoze koja pogađa svaku četvrtu ženu stariju od 60 godina. Znanstvenici tvrde da je za optimalan unos silicija potrebno popiti pivo na dan, no prije nego što počnete “liječenje” u pivnicama, posavjetujte se s liječnikom ili pričekajte dok znanstvenici ne patentiraju lijek za liječenje osteoporoze na bazi sastojaka iz piva. Ovisno o vrsti piva, razine silicija variraju od 6,4 do 56,5 miligrama u litri, a prosječan svakodnevni unos silicija iznosi između 20 i 50 miligrama. Svijetla piva ima najvišu razinu silicija za razliku od pšeničnoga, bezalkoholnog i “light” piva. Nasreću, pivo nije jedini izvor silicija. Njime također obiluju mineralna voda, suhe datulje, povrće zelenih listova i integralne žitarice. Na jelovniku za zdravlje kostiju trebalo bi uvrstiti mlijeko ili jogurt i sir, koji obiluju kalcijem, te srdele, koje ga sadrže u izobilju - a poškrope li se limunom, vitamin C potaknut će oslobađanje kalcija.

>>Drevni Egipćani rabili su pivo za bolesti desni i liječenje rana, a danas se smatra da umjereno uživanje u osvježavajućem napitku od slada, žitarica, hmelja, kvasca i vode sprečava rizik od infarkta i šećerne bolesti. Smanjuje se i mogućnost grušanja krvi, pa tako i opasnost od moždanog udara te ateroskleroze.

>>Osim što smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, umjereno ispijanje piva poboljšava kognitivne funkcije poput pamćenja, sposobnosti i brzine mišljenja. Hmelj djeluje kao prirodno umirujuće sredstvo jer opušta živce pa pomaže protiv stresa i olakšava spavanje.

>>Budući da prekomjerno uživanje u alkoholu štetno djeluje na većinu organa, ne čudi što pivo smanjuje apetit. No prije nego što počnete pivsku dijetu, imajte na umu da povećava i rizik od raka dojke. Žene su osjetljivije na alkohol i trebale bi biti umjerenije.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • iluminat 18.02.2010.

    zdrav ko drijen! :)))

  • user_43440 16.02.2010.

    je uvjerio sam se kad se napijem i upanem još nijednom nisam nogu ili ruku slomio!!!!! za sve je zaslužna piva !!!!!

  • elenao 16.02.2010.

    Casa pive za osteoporozu, casa crnog vina za krvozilni sustav, casa rakije za izdrzljivost, casica jegera za zeludac...A da se prestanemo zavaravati i pripisivati alkoholu ljekovita svojstva i napokon priznamo- da, alkoholicari smo .

Komentiraj...
Vidi sve komentare