To je to što me zanima!

Svim čitateljima u subotu uz dnevne novine 24sata darujemo prilog o dijabetesu

Otkrivamo koji su simptomi šećerne bolesti i kako je regulirati, a donosimo i vodič kroz namirnice te fine jesenske i zimske recepte za dijabetičare
Vidi originalni članak

Šećerna bolest ili dijabetes sve je prisutniji. Tome pridonose navike koje su se promijenile - od manje tjelesne aktivnosti do povećanog unosa visokokalorične hrane.

Zbog toga dolazi do povišene koncentracije glukoze u krvi i pojačanog opterećenja gušterače, a to može dovesti do njenog iscrpljivanja i nedostatnog izlučivanja inzulina te u konačnici do trajnog problema s regulacijom glukoze u krvi. Procjenjuje se da u svijetu danas živi oko 463 milijuna ljudi u dobi između 20 i 79 godina koji žive sa šećernom bolešću.

U 90 posto novootkrivenih slučajeva dijabetesa riječ je o dijabetesu tip 2, koji se i povezuje sa sjedilačkim načinom života. Osim toga, smatra se da su brojke puno veće, odnosno da polovica oboljelih živi s dijabetesom koji nije dijagnosticiran, pa tako ni pod terapijom.

Zbog toga svim čitateljima u subotu, 13. studenog darujemo prilog o dijabetesu. U njemu možete pročitati sve o toj bolesti i saznati praktične savjete. Donosimo veliki intervju s dijabetologom, prof. dr. sc. Dariom Rahelićem, predstojnikom Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma KB-a Merkur “Vuk Vrhovac”.

Otkrivamo koji su simptomi dijabetesa i kako ga regulirati. Saznajte i koje su namirnice idealne za dijabetičare, kako ih kombinirati i kolike su porcije te donosimo top jesenske i zimske recepte prilagođene onima koji boluju od dijabetesa.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare