To je to što me zanima!

Svjetle i vesele boje u sobi podižu IQ djece 12 posto

Objesite pano na koji će dijete izlagati pohvalnice, najuspjelije crteže ili prva ispisana slova. Mališan se tako izražava kreativno i pozitivno.
Vidi originalni članak

Funkcionalno i kreativno uređena dječja soba uvelike utječe na njihovo ponašanje, raspoloženje i razvoj. Uporaba toplih i svijetlih boja potaknut će aktivnost i kreativnost, a crvena, žuta, zelena i plava mogu povećati IQ punih 12 posto, pokazuju američke studije. Blijedoplavi zidovi djeluju smirujuće, a ako strop ukrasite maštovitim oblacima, mjesecom, zvijezdama ili razigranim životinjama, vjerojatno će vaši najmiliji gledati stvari iz šire, maštovitije perspektive. Za vašega pametnog školarca obvezan je radni stol. Najbolje ga je smjestiti tamo gdje postoji izvor prirodne svjetlosti.
Smještaj direktno ispred prozora može biti dobar zbog smjera ulaska svjetlosti, ali treba paziti da otvaranje prozora ne uzrokuje stalno pomicanje predmeta. Objesite pano na koji će dijete izlagati pohvalnice, najuspjelije crteže ili prva ispisana slova. Mališan se tako izražava kreativno i pozitivno.

Sobu uredite zajedno
Poželjno je da i djeca sudjeluju u kreiranju svojega kutka ako im dob to dopušta. Pitajte ih za mišljenje, oni najbolje znaju koji su crtani likovi “in”, a koji “out”, igrajte se zajedno izrađujući figure od kartona koje ćete upotrijebiti pri oslikavanju zidova. Zbog  znatiželje djeca su često daroviti dizajneri.

Uštedite prostor policama
Djeci treba dovoljno slobodnog prostora na podu za nesmetanu igru i aktivnosti. Kako biste prostor maksimalno oslobodili, postavite dovoljno polica i ormara u koje ćete spremiti odjeću, knjige, školski pribor, igračke ili sportsku opremu. Praktično su rješenje ladice smještene ispod kreveta jer štede prostor.

Sigurnost je najbitnija
Pri uređivanju sobe uvijek vodite računa o sigurnosti djece. Namještaj ne bi smio biti izrađen od lako lomljivih materijala poput stakla, a preporučljivo je da oštri rubovi stolova, ormara i kreveta ustupe mjesto zaobljenima. Također bi stolna i podna rasvjeta lako mogle postati predmetom igre, stoga se preporučuje stropna rasvjeta.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • cevi 04.09.2009.

    Pitam se kakva je bila soba malog Alberta Einsteina, i jeli bio gej.

Komentiraj...
Vidi sve komentare