To je to što me zanima!

Svjetski dan Nutelle: Znate li kako je nastala? Baš slučajno!

Pietro Ferrero, slastičar iz talijanske regije Pijemont, dosjetio se slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa, jer je vladala nestašica te sirovine - dobio je štrucu za rezanje
Vidi originalni članak

Dovoljno je samo spomenuti riječ 'Nutella' da mnogima oči postanu sjajne, slina im polako počne curiti iz usta, a razina serotonina (hormona sreće) u tijelu im poraste. Prvi Svjetski dan Nutelle proslavljen je 5. veljače 2007. godine, a začetnica te ideje bila je američka blogerica Sara Rosso.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ona je toliko obožavala ovaj čokoladni namaz da je smatrala kako zaslužuje imati svoj dan. Brzo je dobila sljedbenike koji su prigrlili tu ideju i počeli tog dana pojačanu skretati pažnju na Nutellu, bilo kroz objave raznih recepata, zanimljivosti, fotografija...

Danas postoji službena stranica World Nutella Day na kojoj se nalaze prijedlozi kako obilježiti taj dan. Osim recepata i fotografiranja sa Nutellom na zanimljivim lokacijama, tu je i izrada umjetničkih djela, pisanje pjesama o njoj, otkrivanje uz što vam najbolje odgovara okus tog namaza, predstavljanje Nutelle nekome po prvi put, organiziranje tematske zabave...

I naravno, pozivaju vas da sve što napravite objavite na društvenim mrežama uz hashtag #worldnutelladay.

Kako je nastala Nutella?

- Nastala kao pametno rješenje nezgodnog problema: nestašice kakaa nakon 2. svjetskog rata. Pietro Ferrero, slastičar iz talijanske regije Pijemont, sjajno se dosjetio slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa. Smjesu je oblikovao u štrucu koja se može rezati i posluživati na kruhu i nazvao ju Giandujot po tada slavnom lokalnom karnevalskom liku. Tvrtka Ferrero službeno je osnovana 14. svibnja 1946. - opisali su na nutella.com taj važan trenutak povijesti za sve zaljubljenike u ovu poslasticu.

RECEPT Palačinke s Nutellom kakve još niste jeli - lako ih je napraviti

- Fina smjesa Giandujot pretvorena je u novi proizvod koji se mogao lako mazati na kruh po imenu SuperCrema (prethodnica Nutelle) - dodali su i rekli kako je to bilo 1951. godine.

Prepoznatljiv okus i tekstura nastali su 1964.

- Pietro Ferrerov sin Michele iskoristio je svoju genijalnost i metodom pokušaja i pogreške poboljšao recept i proizveo prvu staklenku novog namaza od lješnjaka i kakaa, ali mu još nije dao ime. Rezultat daljnjeg kreativnog razmišljanja bilo je savršeno ime za najslavniji namaz na svijetu: Nutella - napisali su.

Godinu dana kasnije nastala je ambalaža nalik današnjoj.

KOJA IDEJA! U ovom salonu ženama farbaju kosu Nutellom, izgleda odlično

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 49

  • Dylan.dog 05.02.2020.

    Nutellu jedino namazat na palacinku, mada više preferiram pekmez od šljiva od podravke, a na kruh nikako.

  • STorm5 05.02.2020.

    Obozavaaaaam je❤Upravo smazala palacinku sa debelim slojem Nutelle....mljacccc

  • 05.02.2020.

    Linolada ju slijedi u stopu, razlika je u nijansama!

Komentiraj...
Vidi sve komentare