To je to što me zanima!

Svjetski gradovi nisu spremni za velike klimatske promjene

Gradovi mogu imati ogroman utjecaj na emisije plinova s naglaskom na sustav javnog prijevoza i energetske strukture. Problem je što su vodeći ljudi pod pritiscima
Vidi originalni članak

Gradovi, dom polovice svjetske populacije, mogli bi doživjeti potencijalno strašne posljedice klimatskih promjena, upozorili su iz Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere (NCAR) u Coloradu. Znanstvenici očekuju da će klimatske promjene rezultirati ekstremnim vremenskim uvjetima, kao što su oluje i naleti vrućine. Zbog svoje gustoće i lokacije, gradovi su često pod većim rizikom za prirodne nepogode. Osim toga, jako popločeni i asfaltirani gradovi povećavaju toplinu, pogoršavaju onečišćenje zraka i uzrokuju velike zdravstvene probleme ljudima.

- Nekoliko velikih svjetskih gradova je razvilo učinkovite strategije zaštite svojih stanovnika. Ostali ne smanjuju vlastite emisije stakleničkih plinova za ublažavanje globalnog zatopljenja i ne pripremaju se za vjerojatne učinke klimatskih promjena - kaže voditeljica istraživanja Romero Lankao. Dodala je da gradovi imaju ogroman utjecaj na emisiju plinova zbog javnog prijevoza i energetske strukture. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare