To je to što me zanima!

Svoj začinski vrt posadite na sunčanome mjestu bez vjetra

Začine treba stalno trgati ili rezati čime se potiče njihov bujniji rast i jačanje biljke. Izaberite tri do pet začina koje najčešće koristite za kuhanje, po jedna biljka od svakog začina bit će dovoljna
Vidi originalni članak

Jesen je odlično vrijeme za sadnju otpornijih začinskih trajnica, kao što su kadulja, majčina dušica, matičnjak i metvica. Većini začinskog bilja najbolje će odgovarati sunčano mjesto zaštićeno od vjetra te pjeskovito tlo.

Kamenjari i mjesta uz kamene zidiće najbolji su izbor. Kamen danju skuplja toplinu koja isijava noću i podiže temperaturu, što odgovara bilju. Za uzgoj jesenskog začinskog vrta potrebne su posude, lagani tresetni supstrat i sjeme začinskog bilja.

Začine uzgajajte na sunčanoj strani balkona. Trebaju obilje sunca, ali zato ‘vole’ škrto mediteransko tlo. Ne pretjerujte s uzgojem više vrsta začina na balkonu. Završit ćete s golemim količinama koje ne možete potrošiti. 

Začine treba stalno trgati ili rezati čime se potiče njihov bujniji rast i jačanje biljke. Izaberite tri do pet začina koje najčešće koristite za kuhanje, po jedna biljka od svakog začina bit će dovoljna. 

Ako nemate puno prostora, malu terasu ili balkon, može vam pomoći sadnja začinskog vrta na vertikalni način. Za stvaranje vlastitog vertikalnog vrta, s obzirom na manjak prostora, nisu potrebna velika ulaganja. Iskoristite zidove terase ili potkrovlja na koje smjestite i fiksirajte cvjetne teglice ili posude s cvijećem. 

To može biti mreža, drvene letvice ograde, police u razinama ili teglice obješene na kukice. Izbor posuda za cvijeće je dovoljno širok, od tradicionalnih visećih košarica pa sve do plastičnih cvjetnjaka.

ODLIČAN ZA SVE Kiseli kupus: Nova superhrana - svijet ga tek sad prepoznaje

Krovni prozori će osigurati dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti koja tijekom dana osvjetljava zid u potkrovlju na kojem ste formirali vertikalni vrt, a na terasi ili balkonu ima dovoljno svjetla potrebnog biljkama za njihov rast i razvoj.

Imate li najmanje šest sati sunca, možete posaditi bosiljak, ružmarin, peršin, kopar i majčinu dušicu. Ako vam je balkon u hladu, pokušajte s  vlascem i mentom. Nekoliko začina posadite u istu teglu, samo pazite da svaki ima dovoljno mjesta.

SEZONA JE POČELA... Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Par dodatnih trikova:

  • Mekani začini, poput bosiljka, peršina i bosiljka trebaju se odmah nakon branja staviti uspravno u čašu napunjenu s 2,5 cm vode i spremiti u hladnjak.
  • Tvrdi začini će izdržati mnogo dulje ako ih nakon branja zamotate u list vlažnog kuhinjskog ručnika i pospremite u ziplock vrećicu.

  • Drugi trik je da nakon korištenja, preostale začine nasjeckate na sitno i zamrznete u kockicama leda. Kad kuhate, samo stavite kockicu leda sa začinima u jelo. Ako ne želite razvodniti hranu, začine se može zamrznuti i u rastopljenom maslacu ili maslinovom ulju. 
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare