To je to što me zanima!

Tamo da putujem - čudesni gradovi iz prošlosti 1. dio

“Ne postoje riječi kojima mogu opisati Angkor Wat, nešto tako zadivljujuće ne postoji nigdje na svijetu”, rekao je istraživač Antonio de Magdalena
Vidi originalni članak
“Crveni grad stariji od samog vremena”, riječi su kojima je pjesnik John Burgon opisao Petru u dolini Jordana - tajanstveno mjesto građevina u stijeni

1. ANGKOR WAT

Legendu o gradu bogova u džungli nitko nije shvaćao ozbiljno sve dok ga 1860. nisu otkrili. Sagrađen u 12. stoljeću u Kambodži, Angkor Wat znači “grad hram”. Napravljen je na 820.000 četvornih metara, a sastoji se od 108 kamenih hramova i ostalih građevina.

~ Napušten 1432. godine, bio je zaboravljen stoljećima, a tek koji lutajući redovnik naišao bi na legendarni grad. Nakon što su ga restaurirali i uredili, danas Angkor Wat na godinu posjeti milijun ljudi.

2. PETRA - GRAD ISKLESAN U KAMENU
Nezaboravno iskustvo probijanja kroz uske kanjone vodi do jednog od sedam novih čuda svijeta - grada Petre u Jordanu. Kraljevske grobnice, riznica, hramovi, vodovod i žrtvenici urezani u stijenu odvojeni su od svijeta kilometrima pustinje.

~ Vjerovanje u legendu o skrivenom faraonovu blagu u urni na stropu riznice potvrđuji i tragovi brojnih metaka koje su ispucali beduini u nadi da će blago pasti.

3. PALENQUE - MISTIKA MAYA
Jedno od najljepših mjesta u Meksiku ne prestaje izazivati oduševljenje svojom arhitekturom i ukrasima. Velika carska palača, piramidalni hramovi križa i sunca te zgrade sa šarenim reljefima bili su skriveni u džungli nekoliko stotina godina.

~ “Prvi posjet Palenqueu je zaista impresivan. No tko više vremena provede tamo, taj ruševni grad još više ga privuče svojom čarolijom”, rekao je istraživač Frans Blom.

4. MEPHIS - SRCE STAROG EGIPTA
Vremenom zaboravljen, Mephis je nekad bio središte drevnog Egipta. Tamo su pronašli hramove bogova Ptah i Apisa te dva kipa Ramzesa II visine četiri metra od alabastera. Prema legendi, osnovao ga je kralj Menes prije 5000 godina.

~ U sklopu putovanja po Egiptu i istraživanja Kaira, Nila i piramida, hrvatske turističke agencije nude i jednodnevne izlete s vodičima u legendarni Mephis.

5. POMPEJI - VULKAN JE OKAMENIO CIJELI GRAD
Uništen i zatrpan u erupciji Vezuva 79. godine, slučajno su ga pronašli tek u 18. stoljeću. Snažna vulkanska eksplozija i pepeo okamenili su grad i ljude te sačuvali uspomenu na jedan od najljepših gradova Rimskog Carstva.

~ Pompeji su jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Italiji, a i veliki broj hrvatskih agencija nudi izlet u Pompeje u sklopu putovanja po italiji.
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare