To je to što me zanima!

Tehnikom mentalnog putovanja lako se pamti

Informacije koje želite upamtiti povežite s mjestima koja su vam dobro poznata i krenite na mentalno putovanje i potragu za njima po stanu ili uredu
Vidi originalni članak

Alpha, Bravo, Charlie, Whiskey... često se čuje u komunikaciji među “nabrijanim” marincima. A vojska uvijek zna najbolje mnemotehnike. Ova tzv. fonetska metoda zapravo povezuje slova abecede s već unaprijed poznatim riječima, a zadana slova tako se jednostavno pamte i lako razumiju. Povezivanje slova s poznatim riječima olakšat će upamćivanje i nesuvisla redoslijeda fonema, poput kompliciranih kompjutorskih šifri. Dok će fonetska metoda olakšati pamćenje slova, pomoću jedne od najstarijih mnemotehničkih tehnika, metode putovanja, pamte se riječi. Informacije koje želite upamtiti povežite s mjestima koja su dobro poznata i krenite na mentalno putovanje i potragu za njima. Primjerice, stvari s popisa za kupnju mentalno spremite po stanu - kruh i mlijeko zamislite u hodniku, kavu u kupaonici, ulje i ocat na kuhinjskom stolu, salatu i krumpir u kutu dnevnog boravka, a sladoled neka se topi na krevetu u sobi i sigurno ništa nećete zaboraviti kupiti.
Nije važno putujete li stanom,  uredom ili poznatim krajolikom sve dok putovanje ima logički slijed i prati raspored prostorija ili mjesta. Ovu moćnu tehniku  pamćenja razradio je starogrčki pjesnik Simonid.

Riba pomaže pamćenju
Stariji ljudi često imaju veće probleme s pamćenjem od mlađih, no osim rješavanja križaljki i sodokua, pomoći će dodatan unos vitamina C, E i B te Omega-3 masnih kiselina u organizam. Prehrana bogata ribom i voćem djelovat će poticajno.

Zbog brkova se ime lakše pamti
Poslovnim ljudima bitno je što prije upamtiti imena. Pri upoznavanju nastojte se koncentrirati na sugovornikovo ime te pokušajte uočiti nešto neobično, poput brkova, kravate ili cipela i ime će sigurno ostati dugo u memoriji.

Dobro pamćenje nekad je i teret
Jill Rice svoje pamćenje opisuje kao beskrajno, nekontrolirano i iscrpljujuće, a razlog tomu je što pamti apsolutno svaki detalj od 14. godine. Iako ljude impresionira njezina memorija, ona niti jedan bolan događaj ne može nikad zaboraviti.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare