To je to što me zanima!

Pregled laserom nepogrešivo dijagnosticira maligni madež

Zloćudni tumor kože vrlo se teško detektira i najčešće se sumnjivi madež ispituje tek nakon što se odstrani, a novi uređaj omogućuje brzu i preciznu dijagnozu
Vidi originalni članak

Laseri se već koriste u liječenju brojnih vrsta raka, a američki znanstvenici konstruirali su laserski uređaj koji može detektirati melanom u vrlo ranim fazama razvoja. Ispitivanja na dobrovoljcima su pokazala da su rezultati dobiveni njima 100 posto točni, a njegovom upotrebom mogle bi se spasiti na tisuće života. Melanom je zloćudni tumor pigmentnih stanica kože koji se vrlo teško dijagnosticira, jer su maligni madeži vrlo slični uobičajenima.

Standardni testovi koji su se dosad koristili točni su tek u jednom od tri slučaja, a pacijente se obično šalje na daljnje preglede, te se madež pregledava tek nakon što se odstrani. Lažno pozitvni nalazi također su vrlo česti u praksi.

Jednostavna i brza tehnika

Uređaj šalje dvije "blizanačke" laserske zrake na sumnjivi madež. laserska energija se apsorbira u stanice kože te je moguće odrediti mikroskopske razlike u pigmentaciji. Kancerogena tkiva sadrže više eumelanina, pigmenta u rasponu od tamnosmeđih do crnih pigmenata.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare