To je to što me zanima!

Tisuće žena nepotrebno prima terapiju protiv karcinoma dojke

Pregledi otkrivaju rane promjene tkiva i prve stadije karcinoma, a liječnici ne mogu znati hoće li se ti karcinomi razviti ili će desetljećima mirovati bez ikakve štete
Vidi originalni članak

Iako redoviti i rani pregledi dojke mogu ženama spasiti život, novo veliko nezavisno britansko istraživanje otkrilo je i da se veliki broj žena bespotrebno podvrgava metodama liječenja te tako ugrožava živote, piše Telegraph. NHS-ov program spasi oko 1300 života na godinu, procjenili su u istraživanju, no oko 4000 žena primi terapiju za karcinom u ranom stadiju koji se nikad ne bi raširio. 

Liječnici se tu susreću s problemom jer ne mogu znati koji karcinom bi se brzo raširio, a koji bi ostao pritajen desetljećima, ne čineći nikakvu štetu pacijentici. Zbog toga ih moraju podvrgnuti tretmanima koji u većini slučajeva podrazumijevaju operaciju. Obično se radi o uklanjanju kvržica, no katkad je potrebna i kompletna mastektomija, odnosno uklanjanje dojke. Ostali tretmani podrazumijevaju radioterapiju, lijekove i kemoterapiju, a svi imaju vrlo neugodne nuspojave. 

Stručnjaci se slažu da žene moraju znati sve prednosti i rizike pregleda te svakako biti upoznate sa svim dostupnim informacijama. Još 2009. stručnjaci Peter Gotzche i Karsten Jorgensen objavili su u "British Medical Journalu" da jedan od tri raka dojke identificirana mamografijom neće prouzročiti nikakve simptome u pacijentičinom životu. Dr. Jorgensen ističe da nije dobro zdrave žene pretvarati u pacijente oboljele od raka dojke te da NHS treba razmotriti sustav pregleda. Ipak, većina se slaže da je pravovremeni pregled dobar. 

Od raka dojke u Hrvatskoj oboli 2300 žena na godinu, prema podacima Registra za rak Hrvatske. Od toga ih više od 800 na godinu umre. Rak dojke najčešći je uzrok smrti od raka žena u Hrvatskoj. 

Idi na 24sata

Komentari 45

  • Aranka 31.10.2012.

    Ovakve teme nemam snage komentirati...Mislim da je to naj gore kaj se ženi može dogoditi, priznali mi to ili ne!

  • LucyLu_1 31.10.2012.

    Zbog toga ih moraju podvrgnuti tretmanima koji u većini slučajeva podrazumijevaju operaciju. Obično se radi o uklanjanju kvržica, no katkad je potrebna i kompletna mastektomija, odnosno uklanjanje dojke. Ostali tretmani podrazumijevaju radioterapiju, lijekove i kemoterapiju, a svi imaju vrlo neugodne nuspojave???? Ma kakve su ovo budalaštine? Kao prvo, postoje čvrste indikacije kada se radi mastektomija a kada samo parcijalna operacija. A da ne pričam o tome da je temelj svakog liječenja tumora, bilo kojeg, pa i dojke, citološki i patohistološki nalaz. Na radioterapiju ne može ići samo tako, a kemo terapiju može dobiti preventivno 2-4 tretmana od kojih joj neće ništa biti, a može joj spasiti život. I opet, govorim da je sve ovo napisano drek, jer nema šanse da netko ide na zračenje sa benignom bolesti. Nakon suspektne mamografije radi se ultrazvuk, magnetska rezonanca, citološka punkcija, biopsija za patohistološki, a može se raditi i PET pretraga na nuklearnoj medicini da se vidi je li zbilja karcinom ili nešto benigno. I tek onda se pristupa operaciji, kemoterapiji i zračenju (i to zračenju kod posebnih indikacija). Dajte 24 sata, nemojte me ljutiti -.-

  • user_33890 31.10.2012.

    "Još 2009. stručnjaci Peter Gotzche i Karsten Jorgensen objavili su u "British Medical Journalu" da jedan od tri raka dojke identificirana mamografijom neće prouzročiti nikakve simptome u pacijentičinom životu." - pa nisu sve izrasline kancerogene, kako su blesavi!!! "Dr. Jorgensen ističe da nije dobro zdrave žene pretvarati u pacijente oboljele od raka dojke..." - jesu li ovi ljudi normalni...??? Ovo je bahato i stravicno - zene su ili bolesne ili nisu - ako su dijagnoze tocne i nadjen je karcinom dojke - zna se da je rani tretman kljucan za prezivljavanje, a oni bi sad pustili i cekali dok karcinom ne "prouzrokuje stetu"...!?! Ako dijagnoze nisu tocne i u pitanju je samo dobrocudna izraslina, ko to forsira tretman prije nego se utvrdi tocna dijagnoza...? Bez obzira s koje strane gledano - mene bi bilo strah da moram pomoc traziti u Engleskoj!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare