To je to što me zanima!

Slađi komad: Manje porcije su finije i u njima se dulje uživa

Sjećanje na ugodu prvog zalogaja, okusa i mirisa hrane blijedi što je više jedemo, pa su manje porcije ključne za uživanje ali i dobivanje najboljeg iz obroka
Vidi originalni članak

Trebate li razlog da smanjite porcije obroka i pojedete manje, sada ga napokon imate, tvrde znanstvenici s američkog Sveučilišta Stanford i Sveučilišta Boston. U zajedničkoj studiji otkrili su da su ljudi u pravilu zadovoljniji samim okusom hrane ako su pojeli manje, piše Daily Mail.

Studente su podijelili u grupe i potom im dali na kušanje tri različite hrane. U onoj skupini gdje su dobili manju porciju, njezin je okus ukupno ocijenjen boljim. Ta saznanja pružila su im bolji uvid u to kako odlučujemo što ćemo jesti i kada.

Riječ je o specifičnom senzornom zasićenju, fenomena koji objašnjava da je hrana manje ukusna što je duže jedemo.

Naša sjećanja na hranu su vrlo živa, osobito ako je ono što probamo izrazito ukusno. Pojedemo li manje, sjećat ćemo se kako je to odlično bilo, no i prije ćemo ponovno poželjeti jesti, objasnili su znanstvenici.

U videu pogledajte kako funkcioniraju okusni pupoljci na jeziku:

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Mustafa Aga 17.06.2014.

    Pravi je ugodjaj pogledati na veliko parce torte...

  • Sheeena 13.06.2014.

    Mogla bi se sa tim i složiti,moje gledanje je na to,ako je manji komad recimo torte i nije baš nešto lakše ću je pojesti a da ne uvrijedim kuharicu,a ako je torta fina izguštati ću je svaki komadić polako vrtiti jezikom po ustima i proizvesti i zvuk,koji ide sa nečim finim,makar nije uvijek pristojno.Da i ako mi se toliko svidjela pitati ću mogu li dobiti još jedan komadić torte,pa kud puklo da puklo.

  • muskarac 13.06.2014.

    uzivam ja jednako i u debljem komadu i tanjem komadu dobre torte

Komentiraj...
Vidi sve komentare