To je to što me zanima!

Top 10 namirnica koje jačaju imunitet i štite nas od bolesti

Prva linija obrane je općenito zdrav stil života – prestanite pušiti, povećajte unos voća i povrća te cjelovitih žitarica, a smanjite unos zasićenih masti i šećera
Vidi originalni članak

Ova hrana ima važnu ulogu u jačanju imuniteta:

  1. Jogurt Sadrži probiotike, zdrave bakterije koje čiste crijeva i probavni trakt od mikroba koji bi mogli potaknuti razvoj bolesti. Preporučuje se popiti barem jednu čašu jogurta s probioticima na dan.
  2. Zob i ječam Sve žitarice sadrže beta glukan, vrstu vlakana s antimikrobnim i antioksidativnim svojstima jačima nego što ih ima razvikana Echinacea. Trebalo bi ih uvrstiti barem u jednu od tri dnevne porcije žitarica.
  3. Češnjak Sadrži alicin, aktivni sastojak koji djeluje protiv infekcija i bakterija. Svaki dan pojedite po dva do tri češnja češnjaka i prirodno ojačajte imunitet te smanjite mogućnost zaraze u hladnim danima.
  4. Plodovi mora Selen, prisutan u školjkama i mesu rakova, pomaže bijelim krvnim zrncima u proizvodnji citokina, proteina ​​koji pomaže izbaciti viruse gripe iz tijela. Optimalna doza: dvije porcije tjedno.
  5. Crni čaj Ljudi koji su pili pet šalica crnog čaja dnevno tijekom dva tjedna imali su 10 puta više interferona za borbu protiv virusa u krvi u odnosu na one koji su pili placebo napitak, pokazuje studija s Harvarda. 
  6. Govedina Odrasli često unose premalo cinka prehranom, a to je važan mineral za imunitet: važan je za razvoj bijelih krvnih stanica koje prepoznaju i uništavaju invaziju bakterija i virusa.
  7. Pileća juha Istraživači u Nebraski otkrili su da piletina tijekom kuhanja otpušta aminokiselinu cistein koja kemijski nalikuje lijeku protiv bronhitisa – acetilcisteinu te da juha pomaže čišćenju sluzi kod bronhitisa. 
  8. Slatki krumpir Kako biste ostali jaki i zdravi, vaša koža treba vitamin A, koji igra važnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva. Stoga jedite hranu bogatu beta-karotenom koji tijelo pretvara u vitamin A. 
  9. Gljive Studije pokazuju da gljive povećavaju proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih stanica pa su korisne u borbi protiv infekcije. Stručnjaci preporučuju oko 30 grama gljiva dnevno. 
  10. Masna riba Losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu, što povećava protok zraka te štiti pluća od prehlade i respiratornih infekcija. Jedite dvije porcije na tjedan. 
Idi na 24sata

Komentari 23

  • magdallenaa 07.10.2016.

    Beta glukan

  • Filomena 05.10.2016.

    lako je napisati, jedite ovo, kupite ono..jer je zdravo ...a za 15 dana, ću gledati nebo kroz tanke šnite kruha...

  • vana 3 05.10.2016.

    Ovo je sve dobro ali da bi se ovako nešto mogla priuštiti i pravilno hraniti trebala imati veća primanja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare