To je to što me zanima!

Top 7 znakova da je vaše dijete spremno za 'skidanje' iz pelene

Izlazak iz pelena velika je stvar i upravo je ljetni period vrijeme kad je to najlakše napraviti. Uz mnoge pokušaje, većina djece spremna je skinuti pelenu između druge i treće godine
Vidi originalni članak

Za početak treba provjeriti je li dijete uopće spremno na micanje pelena i je li sposobno iskomunicirati svoju potrebu za vršenjem male i velike nužde.

Ljeto je idealno vrijeme

- Generalno gledajući, vrijeme skidanja iz pelena je individualno, no idealno je pokušati ljeti oko druge godine jer su djeca tad slobodnija, s manje odjeće, i svjesnija obavljanja fizioloških potreba jer vide što rade. Time si osvijeste taj proces - objašnjava pedijatrica dr. Giovana Armano.

Ipak, važno je napomenuti da ako dijete odbija skinuti pelenu, ne smije ga se siliti. Treba pokušati opet nakon kraćeg vremena jer pritisak samo stvara napetu atmosferu i izaziva otpor kod djeteta. Današnjim roditeljima, dodaje dr. Armano, veliki problem rade jednokratne pelene jer dijete u njima uopće ne osjeća da je mokro, kao što je to bio slučaj s platnenim pelenama, niti pokazuje želju da ga se presvuče.

I roditeljima je nekad bilo u interesu što ranije se riješiti pelena jer su ih morali prati, iskuhavati, peglati..., a sad to nije takav problem. S druge strane, ima roditelja koji počinju vrlo rano s odvikavanjem od pelena, a neki ih nikad ni ne koriste.

- Čim dijete počne samostalno sjediti, može se hvatati trenutak kad ono počne obavljati nuždu i stavljati ga se na kahlicu ili WC, ali to je upravo to - hvatanje trenutka. To nikako ne znači da beba to radi svjesno i može kontrolirati - objasnila je pedijatrica.

Do četvrte najkasnije

Neke roditelje muči to što djeca znaju već skinuti pelene za mokrenje, ali za kakanje ih traže natrag, no to je, ističe dr. Armano, potpuno normalno. Kao što je i normalno da se neka djeca prilikom vršenja nužde zavlače u skrivene kutke stana ili pod stol. To su, kaže pedijatrica, uobičajene razvojne faze.

- Krajnja dob za skidanje pelena je do četvrte godine. Može biti da im se ponekad još, nakon što se riješe pelena, nesvjesno dogodi mokrenje u snu, ali i to je sasvim u redu, pogotovo ako je dijete netom prije spavanja popilo čašu vode ili mlijeka - kaže dr. Armano i dodaje da prilikom procesa skidanja iz pelena djeca brže svladaju malu nego veliku nuždu.

Prepoznajte znakove

Ono što je važno je da roditelji prate znakove kojima dijete pokazuje da je spremno za odvikavanje i da mu u prijelaznom razdoblju budu podrška te ga potiču da preuzme odgovornost za obavljanje svojih fizioloških potreba.

7 znakova da je dijete spremno su:

  • redovita stolica
  • davanje signala (stišće, kaže ‘kaka’)
  • zna razliku između male i velike nužde te ima svoje nazive za njih
  • razumije tjelesne signale da mora na WC
  • ne voli biti u mokroj i prljavoj peleni
  • razumije jednostavne upute (npr. ‘dodaj mi knjigu’)
  • može biti čisto i suho do četiri sata u komadu.

Cure se prije požele ostaviti pelena jer prije sazrijevaju

Sve do otprilike 15 mjeseci dijete veliku i malu nuždu obavlja automatski, ne zna kad će je obaviti niti da ju je obavilo. Fiziološka i neurološka spremnost djeteta za odvikavanje od pelena u prosjeku dolazi nakon što dijete prohoda. Živčani sustav djevojčica sazrijeva ranije pa će one prije osjetiti potrebu da se riješe pelena.

Mogu se razviti strahovi zbog neugodnog iskustva

U vremenu odbacivanja pelena djeca mogu razviti strahove. Možda ne razumiju način na koji WC radi pa se boje sjesti. Ako dijete samo jednom ima neugodno iskustvo (prepadne se mlaza vode ili mu je hladna daska), to ga može vratiti nekoliko koraka unatrag. Budite strpljivi i iznova im objašnjavajte.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • škver 27.08.2017.

    Moja djeca su od nepunih godinu ipo, ostavila pelene!!! Dragoj supruzi, hvala,na strpljenju,odgoju naše dječice i uštedi od skupih pelena!! Volim te draga!!!

  • Judita👥 27.08.2017.

    ma do 4 oni se svi nauče..kad tad..nema smisla o tome komentirati ali ajde

Komentiraj...
Vidi sve komentare