To je to što me zanima!

Topli kruh nije ni za spremanje niti je za jelo

Sušenje kruha se ne može spriječiti čak i ako stoji u drvenoj posudi, no može se obrnuti grijanjem.Koliko će ostati svjež ovisi i o podneblju.
Vidi originalni članak

Staromodne, drvene kutije dulje čuvaju kruh svježim nego plastične ili metalne, ali takve posude u kojima su kruh čuvale bake mogu zadržati vlagu u zraku, ohladiti je te stvoriti kapljice unutar kutije i tako ubrzati rast plijesni. No sušenje zbog kojeg se kruh stvrdne nije moguće spriječiti. Gdje god ga držali, gluteni, proteini pšenice, počnu se ponovno povezivati i ukrute kruh. Niske temperature taj proces ubrzavaju jer se molekule unutar brašna kristaliziraju. No taj se proces može i obrnuti laganim zagrijavanjem, koje će ga ponovno omekšati.
Koliko će kruh ostati svjež, ovisi i o podneblju. Na mjestima s mnogo vlage u zraku on neće izdržati dugo na sobnoj temperaturi zbog stalne vlažnosti koja potiče rast plijesni. Ipak, svi ovi načini mogu produljiti rok trajanja kruha samo na nekoliko dana. Jedino zamrzavanje može kruh svježim očuvati na dulje razdoblje.

Zamrzavanje čuva kruh i do dva mjeseca
Ako kruh ne mislite pojesti u roku tjedan dana, najbolje ga je smrznuti. Tako može ostati svjež čak dva mjeseca. Prije nego što se zamrzne, treba ga obvezno zamotati u aluminijsku foliju. Treba pripaziti da cijeli kruh bude prekriven kako hladni zrak na kori ne bi stvorio kristale vode.

Kruh se čuva na tamnom mjestu
Da bi se kruh očuvao što dulje svježim, treba ga čuvati na tamnom i suhom jestu. Ako stoji izravno na suncu, stvrdnut će se, a vlaga će lakše stvoriti plijesan. On će najdulje ostati svjež ako se čuva unutar glinene posude.

Toplina i plijesan
Kruh koji se čuva na mjestima gdje su velike temperature brže će dobiti plijesan nego na niskoj ili sobnoj temperaturi

Idi na 24sata

Komentari 2

  • user_28544 10.10.2009.

    http://www.ivantic.net/Zdravlje.htm

  • drugarica Jovanka 04.10.2009.

    Ja ga imam još od vremena kad sam ga trgala sa Titekom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare