To je to što me zanima!

Traume mogu potaknuti razvoj sindroma iritabilnog crijeva

Razvod, smrt voljenih ljudi, prometna nesreća te psihičko i fizičko zlostavljanje uzrokuju preveliku aktivnost živaca i povećavaju rizik od sindroma iritabilnog crijeva
Vidi originalni članak

Psihološke traume povećavaju rizik od sindroma iritabilnog crijeva, otkrila je studija Klinike Mayo provedena na 2623 ljudi. Oni koji su preživjeli više trauma kao što su razvod, smrt voljenih ljudi, prometna nesreća te psihičko i fizičko zlostavljanje, imaju već rizik od sindroma iritabilnog crijeva. Sindrom iritabilnog crijeva uzrokuje promjena u načinu na koji živci i mišići kontroliraju osjetljivost i kretanje u želucu. Uzrok može biti stres ili trauma zbog čega živci postaju preaktivni i izazivaju preosjetljivost u želucu. 

- Prethodne studije su povezale seksualno zlostavljanja u djetinjstvu s oko 50 posto slučajeva sindroma iritabilnog crijeva. Ovo je prva studija koja prati razne oblike trauma i razdoblje u kojima su se zbile - ističe za The Time dr. Jurij Saito-Loftus. 

Ljudi koji misle da se odlično nose s pretrpljenom traumom, a i dalje imaju sindrom iritabilnog crijeva, trebaju se svakako obratiti liječniku i psihijatru, dodaje. 

Sindrom iritabilnog crijeva pogađa deset posto ljudi, a samo ih pet do sedam posto bude dijagnosticirano, najčešće kod mlađih od 50 godina. Dvostruko je češći kod žena nego muškaraca. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • baćuška 06.11.2011.

    Kada je slab metabolizam ona sve živo ometa normalan rad svršenog organizma. Zato su rimarchukove metode jedinstvene i prirodne bez sintetičkog smeća , pomognu vašem organizmu da se sam očisti i totalno regeneriše. to su najveće istine i vrijednosti svijeta anedaju mu na tv jer zatvara bolnice i tvornice otrova tkz.lijekova

  • Dule Savić 03.11.2011.

    Dobro da ste naveli simptome!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare