To je to što me zanima!

Trikovi uz koje ćete lakše pobijediti ljetnu vrućinu

Kako biste održali ugodnu temperaturu doma, zatvorite sve prozore i vrata te navucite zavjese sve dok vani ne postane hladnije nego u kući
Vidi originalni članak

Ako nemate ili ne podnosite klimu uključenu cijeli dan, uz nekoliko trikova ipak nećete skapavati od vrućine. Zatvorite sve prozore, vrata, navucite zavjese sve dok vani ne postane hladnije nego u kući. Dobar trik je i prevlačenje tamnog materijala preko prozora ili obješena plahta na balkonu jer se na taj način smanjuju svjetlost i toplina u domu. I kuhinjske ormariće dobro je ostaviti otvorene po noći jer ako su zatvoreni zadržavaju toplinu. Pečenje u pećnici valja svesti na minimum, jedite laganu hranu ili koristite mikrovalnu. I isključite nepotrebne svjetiljke jer one također stvaraju toplinu.

Odmorite svoje računalo
Kensington FlyFan koji se priključuje na USB vašeg računala je mali ventilator koji proizvodi hladan zrak dok vi nesmetano radite. Računala i kućanski aparati zagrijavaju prostor pa ih se sjetite isključiti.

Ventilacija noću
Ako je u kući tijekom dana nesnosna vrućina, probajte noću barem nakratko uključiti ventilator. No ne ostavljajte ga bez kontrole. Držite sprej bočicu s vodom u hladnjaku i kad postane jako vruće - pošpricajte se!

Navući zavjese i spustiti rolete
Spuštanjem roleta (idealne su bijele jer reflektiraju svjetlost), smanjuje se količina vrućine koja ulazi u kuću za 45%. Ako je zrak u kući topliji nego vani, mokri ručnik koji se objesi na prozor isparava vodu i rashlađuje prostor. 

Led ispred ventilatora
Posudu s ledom stavite ispred ventilatora (ali ne preblizu) i uživajte u “povjetarcu“. Led će se početi topiti, zatim isparavati i to će vas rashladiti. Ako jedanput na mjesec tijekom ljeta očistite filter, klima-uređaji će biti učinkovitiji.

Uključiti klimu i ventilator istodobno
Klimu možete uključiti na nižem stupnju i svejedno ćete se osjećati rashlađeno jer puše i ventilator. Ventilatori ne rashlađuju prostoriju, samo stvaraju osjećaj povjetarca kod ljudi, zato ih isključite prije nego odete.




Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare