To je to što me zanima!

U bijelom narcisu skriva se simbolika "Božjeg oka"

Iako sugerira narcisoidnost i oholost zbog legende o Narcisu, sunovrat je i rajski cvijet ili “Božje oko”. U religiji je svugdje pozitivan
Vidi originalni članak

Bijeli narcis ili sunovrat često se veže uz priču o samodopadnom mladiću Narcisu. Zbog njegove neosjetljivosti na ljubav, grčki bogovi kaznili su ga zaljubljenošću u vlastiti odraz u vodi. Budući da ga nije mogao zagrliti, umro je od tuge, a na njegovu mjestu je izraslo cvijeće - narcisi. Zbog ove legende, vjesnik proljeća sljedećih je nekoliko stoljeća bio simbol ništavnosti i oholosti. No u religiji je narcis pozitivan. U kršćanstvu se izjednačava s ljiljanom, cvijetom čistoće i vjere, a ponegdje naziva i rajskim cvijetom. Zbog svog oblika i zrakastog oka u islamskim zemljama ga često zovu “Božjim okom”, a stanovnici nerijetko kažu da je onaj tko ima sunovrate u vrtu blizu Božjoj milosti.

DALIJA: Prekrasno cvijeće koje se teško održava zbog svojih karakteristika simbolizira hirovitost i promjenjivost ljepote.

TRATINČICA: Zbog otvorenih latica danju još u 13. st. prozvali su je “sunčevom nevjestom”. Simbol je ljubavne vjernosti i predanosti.

KRIZANTEMA: Budući da cvjetaju u kasnu jesen simboliziraju nadu. Crvene krizanteme poručuju “volim te”, bijele istinu, a žute bol.

RUŽE: Crvene ruže poruka su duboke ljubavi, a žute ljubomore. Bijele ruže znak su iskonske čistoće, nevinosti i svetosti.

MAĆUHICE: Prevedene na francuski jezik znače “misao”. Zato često označavaju skrivene misli, a nekad se smatralo da imaju telepatska svojstva.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare