To je to što me zanima!

U laku za nokte našli otrovni trio koji izaziva urođene mane

Opasne kemikalije formaldehid, dibutil ftaalat koji je u Europi zabranjen i toluen, izazivaju probleme u razvoju i astmu, a u najvećoj su opasnosti kozmetičarke
Vidi originalni članak

U lakovima za nokte Station, Dare to Wear, Chelsea, Golden Girl, Cacie, New York Summer i High Gloss pronašli su kemikalije opasne za zdravlje koje nisu navedene na deklaracijama, otkrivaju rezultati istraživanja američkog Ureda za kontrolu otrovnih supstanci. Testirali su 25 brandova lakova za nokte u 48.000 salona diljem Kalifornije. 

Opasne kemikalije toluen, dibutil ftalat (DBP) i formaldehid poznate kao "otrovni trio"  izazivaju probleme u razvoju, astmu i bolesti dišnih putova, a povezuju se s urođenim manama. Gotovo 10 od 12 testiranih lakova, iako ne piše na deklaraciji, sadrže toluen, a pet od sedam sadrže barem jedne jednu od tri opasne kemikalije, potvrđuje studija. 

Te kemikalije u SAD-u nisu zabranjene, ali ako nisu napisane na deklaracijama onda je riječ o kršenju zakona koji zahtijeva da sve opasne kemikalije budu navedene, prenosi Daily Mail.  U najvećoj opasnosti su kozmetičarke koje s njima svakodnevno rade jer udišu štetno isparavanje. 

- Rezultati istraživanja su nas zaprepastili. Osim što je riječ o velikom zdravstvenom problemu, istraživanje pokazuje da kozmetičari ne rade u sigurnom okruženju, već u potencijalno opasnom - ističe Julia Liou, suosnivačica Udruženja kozmetičkih salona Kalifornije. 

DBP je zabranjen u zemljama Europske unije, a količina formaldehida i toluena je u kozmetičkim preparatima je strogo kontrolirana. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Defiant 13.04.2012.

    Ma hajde, ja mislio da su te kemije zdrave i pozeljne za tjelo.Super su mi zene koje se hvale da nepuse a stavljaju na sebe nekoliko stotina kemikalija koje upijaju preko koze, kose, usana itd. i s 30 imaju kratere i umjesto da shvate, one jos vise zbukaju rupe istim tim proizvodima.Sigurno pricaju viceve u svemiru o zemljanima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare