To je to što me zanima!

U narednih 20 godina stope raka će porasti za visokih 60%

Stope pušenja, hepatitisa i HPV-a slabo opadaju, a WHO kaže da bi se moglo spasiti sedam milijuna života poboljšanjem cjepiva protiv HPV-a i hepatitisa koji uzrokuje rak grlića maternice
Vidi originalni članak

Stope pušenja, hepatitisa i HPV-a ne opadaju, a zemlje s niskim dohotkom imaju jako visoke stope HPV-a, hepatitisa i pušenja. Iz tog razloga je u takvim zemljama veća vjerojatnost otkrivanja i dokazivanja karcinoma.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava kako bi u svijetu u sljedećih 20 godina slučajevi otkrivanja karcinoma mogli porasti za 60%. Nadalje, u izvješću se predviđa kako će se preko 80 posto slučajeva dijagnosticirati u zemljama s niskim dohotkom.

U SAD-u, napredak u suzbijanju karcinoma je zapanjujuć kao i pad stope pušenja te bolji tretmani za najteže oblike bolesti koji poboljšavaju izglede za preživljavanje. Druge nacije nemaju toliko sreće pa su morale uložiti svoje ograničene resurse u borbi protiv zaraznih bolesti.

Međunarodno gledano, WHO kaže da bi se poboljšanjem cjepiva protiv HPV-a i hepatitisa koji uzrokuju rak grlića maternice i jetre, moglo spasiti sedam milijuna života.

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA Crna statistika: Od karcinoma umire sve više i više Hrvata

U SAD-u i u ostatku svijeta rak je drugi vodeći uzrok smrti.

Između 2016. i 2017., SAD su zabilježile rekordni pad od 2,2 posto manje umrlih u jednoj godini. Uz to, stope pušenja su iz godine u godinu znatno padale. Američko društvo za rak (American Cancer Society), spašene živote nije prepisalo samo prevenciji, već i inovacijama i poboljšanju liječenja dvaju najčešćih oblika bolesti: karcinomu kože i pluća.

Rak se može otkriti rano, učinkovito liječiti i izliječiti, ako ljudi imaju pristup primarnoj skrbi (zdravstvu). Rak ne bi trebao biti smrtna kazna nikome, bilo gdje.

U SAD-u, djeca u javnim školama moraju biti cijepljena protiv hepatitisa A i B. Nedavno uvedeno cjepivo protiv HPV-a sada se preporučuje u dobi od 11 godina u nastojanju da se spriječi karcinom uzrokovan spolno prenosivim virusom, koji uključuje većinu karcinoma grlića maternice. 

U posljednjih 50 godina došlo je do ogromnog napretka u istraživanju prevencije i liječenja raka. 

NOVA NADA Rano otkrivanje raka pluća CT-om značajno smanjio smrtnost

Zemlje s visokim dohotkom prihvatile su programe prevencije i  rane dijagnoze, oni su zajedno s boljim liječenjem doprinijeli procijenjenom smanjenju vjerojatnosti preuranjene smrti od 20 % od 2000 do 2015., ali zemlje s niskim dohotkom smanjile su vjerojatnost smrtnosti samo 5 %.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • anane 05.02.2020.

    Volim ovo ne citati...

  • mark9_1 05.02.2020.

    Otrovne čestice u zraku koji udišemo, cam trailovi, GMO, pitka voda, globalno zatopljenje, poplave, potresi, otapanje ledenjaka, mega oluje, razni mutantski virusi itd. za 20 godina nebu više nikoga na zemlji ak ovako nastavimo.

  • kajzer/soze/80🇷🇸 05.02.2020.

    Paradoks je da će u narednim decenijama sve više biti ljudi,pogotovo manje napredni narodi,muslimani..azija i afrika će sve više povećavati populaciju i pored novih bolesti,evropa i hrišćani u nestajanju..definitivno okreće se kolo sreće..nekadašnji osvajači sa zapada,biće pobedjeni prirodnim priraštajem iz trećih zemalja...to je već uveliko počelo..

Komentiraj...
Vidi sve komentare