To je to što me zanima!

U nedjelju na Trgu građani će moći provjeriti zdravlje srca

U 2018. od bolesti srca umrlo je čak 43,7 posto ukupno umrlih. I dalje su srčane bolesti vodeći uzrok smrtnosti i u Hrvatskoj i u svijetu. U nedjelju 29. rujna provjerite svoje zdravlje
Vidi originalni članak

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj, a žene su i dalje u najrizičnijoj skupini. U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca na konferenciji su u petak objavljeni najnoviji epidemiološki podatci o kardiovaskularnim bolestima za 2018. godinu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Svjetski dan srca obilježit će se u cijeloj Hrvatskoj, a u Zagrebu će se, tradicionalno, javnozdravstvena akcija organizirati na Trgu bana Jelačića.

U nedjelju 29. rujna u svijetu se obilježava Dan srca, a Zaklada „Hrvatska kuća srca“ i Gradski ured za zdravstvo u  suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara tradicionalno će u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, organizirati javnozdravstvenu akciju od 9 do 13 sati. Cilj ovog središnjeg događanja je osvješćivanje javnosti o potrebi aktivne brige o zdravlju svog srca te promicanje zdravoga načina života i zdravoga okoliša.

Građani će tom prigodom moći izmjeriti arterijski krvni tlak uz otkrivanje fibrilacije atrija i drugih aritmija, razinu glukoze u krvi,  izračunati indeks tjelesne mase (BMI) i savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani te napraviti EKG. Svi će pušači moći izmjeriti CO (ugljikov(II) oksid) u izdahnutom zraku te procijeniti ovisnost o nikotinu.

Također, organizirat će se savjetovanja o rizicima za nastanak kardiovaskularne bolesti i mogućnostima prevencije. Uz sve to, građanima će biti dostupan i najnoviji uređaj za virtualnu stvarnost te će, zahvaljujući ovoj inovativnoj tehnologiji, moći „prošetati“ kroz ljudsko tijelo.

Naime, kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje (više nego HIV, malarija ili rak) te se procjenjuje da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također najčešći uzrok smrti, a od njih je 2018. godine prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo umrlo 23.048 ljudi, odnosno čak 43,7 posto ukupno umrlih.  

Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 49 posto umrlih žena (13 093) i 38,3 posto umrlih muškaraca (9 955). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 19,3 posto (10 159) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 11,6 posto (6 137) u ukupnom mortalitetu.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Liverpool_YNWA 28.09.2019.

    sve je to lijepo,ali kad moraš obaviti pretrage čeka se mjesecima.za ultrazvuk srca naručen sam u šestom mjesecu.nema druge nego privat..

Komentiraj...
Vidi sve komentare