To je to što me zanima!

U ranom djetinjstvu određuje se koliko ćemo kasnije voljeti

Ponašanja i signali koje dijete dobiva iz okolina, a ponajprije majke, do druge godine života, "kodiraju" se u mozak i utječu na to kako će se ponašati u odrasloj dobi
Vidi originalni članak

Iskustva koje dijete proživi s majkom tijekom prvih 12 do 18 mjeseci ključni su za rješavanje sukoba, povjerenje prema drugima i kapacitet ljubavi u budućnosti, pokazuje 30-o godišnje istraživanje Sveučilišta Minnesota. Te vrste ponašanja u nama se oblikuju prije nego smo sposobni pamtiti ili govoriti tako da se na svojevrstan način "kodiraju" u mozak, objašnjavaju znanstvenici.

Promatrajući 75-ero djece od njihova rođenja sve do 30-ih godina otkrili su čvrstu poveznicu između ponašanja u ranom djetinjstvu i kasnije. Primjerice, ako se dijete ne osjeća dovoljno sigurno, ono će kasnije češće imati komplekse nego druga djeca. Ona djeca koje majke ne miluju neće toliko voljeti dodir, a oni s kojima se ne priča puno bit će šutljiviji. 

- Ipak, dobra je vijest da se takva ponašanja u kasnijem životu mogu mijenjati ako ih osvijestimo i izanaliziramo. Treba odbaciti stare i pogrešne obrasce ponašanja u kolikoj je god to mjeri moguće - istaknuo je voditelj studije W. Andrew Collins.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • stefi88 16.12.2011.

    Svakako mislim da je navedeni period jako bitan, ali nekako mi ove uzročno- posljedične veze i nemaju baš previše smisla....

Komentiraj...
Vidi sve komentare