To je to što me zanima!

U Zagorju se nakon polnoćke prosilo. Na Štefanje se feštalo

Bor se ukrašavao kinčom, odnosno ukrasima od krep papira. To je običaj s dugom tradicijom, a poznat je još iz vremena hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije
Vidi originalni članak

Stare običaje Hrvatskog Zagorja od zaborava čuva Udruga Tradicija i inovativnost iz Krapinskih Toplica koja broji 18 članova. Pri dolasku dočekalo nas je veselo društvo u narodnim nošnjama, predsjednica Udruge Brankica Horvat, Ivanka Hajsek, Nevenka Martinović i Stjepan Belina. Ulazimo u prostore Udruge, a prizor nas vraća u neka stara vremena. Heklani ukrasi, kinč, replike bombona kakvima se nekada ukrašavao bor, tradicionalne jaslice i grana bora postavljena u kut, u nama su probudili samo tople osjećaje i ponos na tradiciju i običaje naših krajeva, koji se razlikuju od mjesta do mjesta. Ipak sve vežu iste niti - mir, veselje, obitelj i blagostanje.

POGLEDAJTE VIDEO: Tradicionalni običaji Hrvatskog zagorja 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Od prve zornice počela se snažiti hiža, uređivati kuća, prao se veš i pario se. Žene su čistile, a muški su pripremali drva i hranili živinu. Djeca su odlazila u šumu i tražila lijepi bršljan i mahovinu za betlehem (jaslice). Bake su djecu učile moliti jer se čekao Sveti Nikola. Ako su znali moliti, dobili bi dar. Bili su to jabuka i par bombona. Ako je bila bogatija kuća onda i jedna naranča - počinje priču Ivanka Hajsek o pripremama za Badnjak i Božić. 

- Glava kuće je na badnje jutro odsjekao čvrstu granu bora u šumi i pribio je u kut kuće. Nije se sjekao cijeli bor je to bila prevelika šteta. Grana se kitila poslijepodne i predvečer, i to najčešće sa ukrasima koji su se radili od krep papira. Obavezno su se stavljali i bomboni u sjajnim omotima. Mi smo ih napravili od drveta za ovu priliku jer ih više nema za kupiti. Ispod grane se postavio betlehem koji je bio napravljen od drveta, a stajao je na postolju od bršljana i božikovine - kaže nam Ivanka dok je pažljivo izrađivala ružice.

Bor se ukrašavao kinčom, odnosno ukrasima od krep papira. To je običaj s dugom tradicijom, a poznat je još iz vremena hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije. 

- Zimi na dvoru nije bio cvijeća pa su žene koje su ukrašavale dvorane izrađivale ružice od krep papira kakve radimo sad - kaže Brankica, a Nevenka dodaje da su ružice žene nosile i u kosi za posebne prilike. 

- Ružice me naučila raditi moja pokojna baka koja je radila kao služavka u trakošćanskom dvorcu. Ove godine je 140. godišnjica njezinog rođenja. Ona je u dvorcu naučila raditi te ružice, onda je podučila moju majku, a moja majka mene. Tako se to generacijski prenosi, a sada ja učim svoju djecu i mlade iz Udruge - kaže ponosno Brankica dodajući da su danas ipak starije generacije te koje najviše drže do običaja. Bez obzira na današnji izbor ukrasa i kuglica, Ivanka i Brankica kažu da još uvijek rado na bor stave tradicionalne ukrase. Osim ružica, izrađivale su se zvjezdice, anđeli i lančići od papira.

- S vremenom su se počele izrađivati i heklane zvjezdice, ali samo u imućnijim obiteljima - govori nam Brankica. 

Na badnjak se postilo, odnosno jeo se jedan obrok u danu. 

BLAGDANSKA TRADICIJA Običaji: Što je Badnjak i zašto baš tada kitimo božićno drvce?

- Najčešće se jeo grah na salatu, zelnica (štrukli od zelja) ili repnica (starinski štrukli s repom). Pripremala su se jela za Božić i to najčešće u velikoj krušnoj peći. Jela se gibanica, kruh i meso. Od mesa najčešće pamtim šopanu gusku - prisjeća se Ivanka, a Brankica dodaje da su se nakon polnoćke jele kuhane kobasice i jaja. 

Pored klasičnih običaja vezanih za slavlje, na badnju večer momci su se udvarali djevojkama koje su imali namjeru oženiti. 

- Dečko je na polnoćku nosio crvenu jabuku koja se zvala Božićnica. Na povratku s polnoćke poklonio je jabuku svojoj odabranici. Na Štefanje, roditelji budućih mladenaca krenuli su u pregovore, odnosno snuboke kako se to kaže u Zagorju. Roditelji od mladoženje posjetili bi kuću od mladenke. Dogovarao se miraz, a ovisno o imovinskom stanju dala bi se krava ili komad zemlje, rubenina i slično. Sve se brzo dogovaralo jer se vjenčanje trebalo održati prije fašnika. Nisu dugo hofirali, nisu imali vremena - smije se Brankica. 

Rano, na božićno jutro, odlazilo se na misu zornicu. Nakon toga je slijedio svečani doručak.

- Uglavnom se jela prežgana juha s kuhanom kobasicom. Na stolu bi se našao kukuruzni kruh. Nakon toga su se jeli kolači. Doručak je bio za užu obitelj, a na božićni ručak zvala se šira familija. Za ručak se jela pečena guska, pura ili patka - prepričava nam Brankica. 

- Stol je bio prekriven svečanim stolnjakom. Na badnju večer je gazda kuće donio slamu. Pokucao bi na vrata i rekao "Hvaljen Isus". Slama bi se stavljala ispod stola, a gazdarica bi stavila slamu i na stol ispod stolnjaka. Na nju bi složila križ od graha i kukuruza. Stavila bi par peneza za sreću u idućoj godini. Sjećam se da je tako radila moja svekrva, a kako je zbog toga stol bio grbav, morali smo malo pridržavati tanjure dok smo jeli - smije se Ivanka. 

Iako se danas lome koplja kada je vrijeme za otkititi bor, Ivanka i Brankica kažu da se u njihovom kraju kitio na badnjak, a ukrasi su se micali na Sveta tri kralja. 

- Budući da se grana sušila, dulje se ne bi mogla ni održati - kaže Brankica. 

U večernjim satima na sam Božić, seoski muzikaši dolazili bi čestitati Štefanje. 

- Išli su od kuće do kuće. Imali bi kontrabas, harmoniku i violinu. Pjevali su za imendan Štefu. Gazda bi morao izaći van i dati nešto sitno novaca. Slavilo bi se do pola noći dok ne bi nastupio imendan. Ranije bi se dogovorilo gdje će dočekati Štefanje i tamo bi ostali slaviti. Svake godine je to bilo negdje drugdje, a budući da u Zagorju Stjepana ima puno, počeli bi hodati i pjevati već u 5 sati popodne kako bi stigli sve obići i stigli kod glavnog slavljenika za tu godinu - kaže Brankica. 

Običaj koji je svakako zanimljiv je onaj vezan za prognozu vremena za iduću godinu. 

- Od Svete Lucije do Božića ima 12 dana. Svaki dan predstavljao je po jedan mjesec. Kakvo je bilo vrijeme taj dan, vjerovalo se da će takav biti i mjesec u idućoj godini. To je babica zvala "kaziuši". Pratilo se vrijeme svakog dana i mi djeca smo imali zadatak da pamtimo. Nakon Sveta Tri Kralja žene bi se okupile i prognozirale godinu. Ja si i danas napravim takav pučki kalendar. Gleda se od oka, ali često se pogodi - kaže nam Ivanka. 

Članovi udruge pamte dane iz djetinjstva kada bi se raskitio bor. Naime, bomboni bi se spremali u kutiju za kićenje za iduću godinu, a djeca nisu mogla odoljeti da ne ukradu pokoju slasticu. 

BOŽIĆ DOLAZI Vještice, piletina, puške i sauna: Ovo su čudni božićni običaji po svijetu, neki su zaista bizarni...

- Uzimali bi bombone, a u papiriće bi zamotali repu. Roditelji bi ipak primijetili jer bi ta repa s vremenom strunula - prisjećaju se puna srca Brankica, Ivanka, Nevenka i Stjepan svog djetinjstva i običaja svojih predaka.  

POSLUŠAJTE BOŽIĆNU PJESMU LIDIJE BAČIĆ LILLE:

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Maxitron 25.12.2023.

    Prilično točno jer v Zagorju sake sele ima svoj štimung ali najte pripovijedati bedastoče ,Zagorci nigdar nijesu "feštali" ,to je jedna od bedastoća kaj se oče prikvačiti kak zagorska,čista novotarija. Zagorci su imeli zabave ,veselica ali nijesu "feštali"! I prinas ,v selu je najstarejši donesen slamu v hižu pod i na stol ,pak su deca tu znala spati pod stolem koj bi dobili blagoslova a kita se metala pod oltar v hiže koji je bil f čošku od vratiju ,to je imela saka hiža prije denes za to nikega ni briga . Naj vam bu sreten Božić .

  • Ivan Kostelgrad 25.12.2023.

    Zornice su bile samo za vrijeme adventa, a Božić jezapočeo POLNOČKOM. To bar svatko zna.

  • Ivan Kostelgrad 25.12.2023.

    Zornice su bile samo za vrijeme adventa, a Božić jezapočeo POLNOČKOM. To bar svatko zna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare