To je to što me zanima!

Ukusna tjestenina na dva super načina: S mesom ili šparogama

Tjesteninu možete kombinirati s različitim umacima, a općenito vrijedi pravilo - uz glatki umak ide duga tjestenina, a sitnija se slaže sa zrnastim umacima. Ova dva recepta savršeno pristaju uz obe vrste
Vidi originalni članak

Kako bi se tjestenina savršeno skuhala, obvezno je kuhajte u mnogo vode, odnosno potrebna je oko litra i pol vode na svakih 100 g tjestenine. Voda mora biti i dovoljno slana. Na litru stavite oko žličicu soli.

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No važno je da sol, baš kao i tjesteninu, dodate tek kad je voda potpuno proključala. Ako tjesteninu stavljate u vodu koja nije prokuhala, ona će se slijepiti jer će ispuštati više škroba, koji djeluje poput ljepila. Uz to, iako mnogi kažu kako će malo ulja spriječiti sljepljivanje tjestenine, preporučuje se da se ipak ne pridržavate tog savjeta. 

Ulje će obložiti tjesteninu te će spriječiti da škrob iz tjestenine lijepo upije umak. A nakon što ste je skuhali, nemojte baciti vodu. Kada dovršite umak, dodajte mu žlicu-dvije vode u kojoj ste kuhali tjesteninu i umak će dobiti punoću te će bolje prionuti uz nju. Nemojte je ni potpuno ocijediti jer će je tad umak bolje obložiti nego dok je suha. A ako želite napraviti domaću tjesteninu, trebaju vam samo jaja, glatko brašno, voda i ulje. Na svakih 200 grama glatkog brašna stavite jedno jaje i dodajte malo vode te ulja prema želji. 

Tjesteninu možete kombinirati s različitim umacima, povrćem i mesom, a općenito vrijedi pravilo - uz glatki umak ide duga tjestenina, a sitnija se bolje slaže sa zrnastim umacima. 

Zapečena tjestenina s mesom

Sastojci: 400 g mljevenog mesa, luk, češanj češnjaka, žlica koncentrata rajčice, 250 g tjestenine, 600 ml vruće vode, 12 žlica umaka od rajčice, 50 ml vrhnja, 100 g ribanog sira, 2 žlice ulja, sol, papar, origano 

Priprema: Nasjeckani luk i češnjak propržite na ulju sa žlicom koncentrata rajčice. Dodajte meso, sol, papar i origano. Kad se meso popržilo, ubacite tjesteninu i umak od rajčice te prelijte vrućom vodom. Kuhajte da tjestenina omekša pa na kraju dodajte vrhnje. Smjesu od mesa i tjestenine prebacite u vatrostalnu posudu, pospite ribanim sirom i ubacite u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pecite 10-ak minuta ili dok se sir ne rastopi. Poslužite sa zelenom ili kojom drugom sezonskom salatom.

Tjestenina sa šparogama

Sastojci: 300 g tjestenine, 4 žlice maslinova ulja, manji avokado, 100 g feta-sira, 200 g svježe crvene paprike, 300 g svježih šparoga, 50 ml prošeka, 1 luk

Priprema: Na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk i papriku narezanu na štapiće. Zajedno ih kratko pirjajte, dodajte avokado narezan na kockice i šparoge koje ste prije toga skuhali i narezali na veće komade. Nastavite ih pirjati još pet minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj vodi i procijedite je. Na kraju tjestenini dodajte mješavinu od šparoga i avokada, fetu narezanu na kockice te prošek. Ponovno sve dobro promiješajte te prema želji pospite parmezanom i ukrasite svježim bosiljkom ili nasjeckanim peršinom. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 12.09.2021.

    Najbolje s sirom i sparogama

Komentiraj...
Vidi sve komentare