To je to što me zanima!

Ukusno povrće koje čuva zdravlje i daje vitku liniju

Kupus je najzdraviji sastojak raznih juha, variva, salata, prženih jela i sočnih priloga. Možete ga začiniti paprom, lovorovim listom ili češnjakom
Vidi originalni članak

Kupus (zelje) nekad su smatrali skromnom namirnicom, ali ga danas nutricionisti preporučuju kao vrlo hranjivo povrće koje obiluje vitaminom C, vlaknima i fitokemikalijama, koje sprečavaju razvoj bolesti. Sadrži vrlo malo kalorija, pa je česta namirnica mnogih dijetalnih programa. Stari Slaveni prvi su počeli kiseliti kupus i taj se običaj održao do danas. No svjež je zimi najbogatiji, prirodni izvor vitamina C, pa je zato važan u jačanju obrambenih funkcija organizma i sprečavanju prehlada i kašlja. Uz bijeli i crveni kupus, popularno je kinesko zelje (duguljasti kupus svijetlozelenih listova).
Bilo koju vrstu možete brzo skuhati tako da ga narezana kuhate na pari oko pet minuta da omekša. Propirjajte ga na maslacu ili maslinovu ulju, začinite i poslužite kao prilog uz meso ili tjesteninu, tj. popularne “krpice sa zeljem”. Kiseli ili svježi kupus servira se kao prilog uz svinjska pečenja, kuhanu svinjetinu ili pečene kobasice, a od začina najčešće mu dodaju papar, lovorov list, češnjak i borovicu.

KUPUS STAVITE KUHATI U VRUĆU VODU
Kvalitetan kupus nema prevelika rebra i lišće se spaja u čvrstu glavicu. Neoprani kupus stavite u plastičnu vrećicu i čuvajte u hladnjaku. Prilikom kuhanja dodajte ga u vruću, a ne u hladnu vodu, kako bi se sačuvalo što više hranjivih sastojaka.

ZDRAVI SNACK OD LISTOVA KUPUSA
Popržite narezani kupus i luk, dodajte zgnječene krumpire i nadjenite pečenu piletinu ili puretinu. Brzi i zdravi snack ili prilog napravite tako da na pari skuhate listove kupusa, omotate ih oko štapića mrkve i poslužite uz pikantni umak.

OBROCI S KUPUSOM JAČAJU ORGANIZAM KAD DOĐE ZIMA

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare