To je to što me zanima!

Ukusnom mladom povrću nisu potrebni jaki začini

Povrće kuhano na pari ili kratko proprženo ožete ga poslužiti kao samostalan lagani obrok, a odlično je i kao prilog jelima od ribe ili mesa
Vidi originalni članak

U pripremi mladog povrća gotovo da ne možete pogriješiti. Pripazite jedino da ga ne prekuhate jer mu je potrebno kraće vrijeme pripreme. Kuhano na pari ili naglo proprženo povrće ostaje hrskavo i zadržava svu raskoš svoje arome, pa ga nije potrebno opterećivati snažnim začinima. Možete ga poslužiti kao samostalan lagani obrok, a odlično je i kao prilog jelima od ribe ili mesa. Pasirano povrće kuhano uz malo vrhnja ili mlijeka osnova je jednostavnih krem-juha, a uz dodatak brašna ili mrvica možete pripremiti razne popečke.

TELEĆI SAVITCI “DRAGEC”
Sastojci: 8 telećih odrezaka, 2 kisela krastavca, 3 mrkve, 10 dag suhe slanine, žlica brašna, 6 dag margarina, sol, kocka za juhu
Priprema: Odreske dobro istučemo batom. Krastavce, mrkve i slaninu izrežimo na prutiće debljine oko 1/2 cm. Svaki odrezak posolimo, na sredinu stavimo prutić krastavca, mrkve i slanine, savijemo i pričvrstimo čačkalicom. Savitke uvaljamo u brašno pa ih ispečemo na vrućem ulju. Zatim dodamo kocku i pirjamo podlijevajući s malo vode dok meso ne omekša. Poslužimo sa svježim povrćem ili prilogom od špinata.

KAJGANA OD MLADOG POVRĆA
Sastojci: 20 dag graška, 20 dag mrkve, 20 dag mahuna, 20 dag cvjetače, zeleni peršin, češnjak, sol, papar, 10 dag suhe slanine, 4 žlice ulja, 4 jaja, 4 žlice mlijeka
Priprema: Sitno narežemo slaninu te je potom propržimo na manjoj količini vruća ulja. Dodamo povrće izrezano na kockice ili prutiće, posolimo i kratko pirjamo da lagano omekša. Istučenim jajima dodamo sitno nasjeckano zeleno lišće svježeg peršina, nasjeckani ili ispasirani češnjak i mlijeko. Mješavinom od jaja zalijemo povrće. Sve lagano miješamo na tavi dok se jaja ne ispeku. Poslužimo odmah. Povrće u ovom receptu možete mijenjati ovisno o tome što je upravo na vrhuncu sezone, kako biste na raspolaganju uvijek imali svježi obrok.

TJESTENINA SA ŠPAROGAMA NA ISTARSKI
Sastojci: 40 g tjestenine, 10 dag luka, 10 dag divljih šparoga, 10 dag pršuta ili dimljenih kobasica, 4 žlica ulja, 15 dag pelata iz limenke ili svježe rajčice, malo kukuruza iz limenke za ukrašavanje
Priprema: Operemo šparoge, uklonimo drvenaste dijelove ako ih ima i narežemo na komade duge oko 3 centimetra. Na hladno ulje stavimo pirjati nasjeckani luk. Kad omekša, dodamo oprane i izrezane šparoge (3 cm debljine). Nakon toga umiješamo pršut ili kobasicu i pelate izrezane na komadiće. Za vrijeme pirjanja dolijevamo vodu ili goveđi temeljac, a kad šparoge omekšaju izmiješamo s ocijeđenom tjesteninom. Pri posluživanju možemo ukrasiti kukuruzom iz limenke ili sitno sjeckanim svježim peršinom.

SRDELE NA BUZARU S MLADIM KRUMPIROM
Sastojci: 80 dag srdela, 20 dag brašna, 1 dl maslinova ulja, 4 češnja češnjaka, 2 dl bijelog vina, ulje za prženje, 2 dl vode, sol, papar, sjeckani peršin, 80 dag mladog krumpira, ulje, peršin
Priprema: Srdele očistimo, operemo i dobro ocijedimo. Uvaljamo ih u brašno. Na tavu stavimo ulje, dobro zagrijemo i ispržimo srdele na vrućem ulju. Dobro ih ocijedimo i posložimo u lim. Na maslinovu ulju zapržimo sitno izrezan češnjak, podlijemo bijelim vinom, dodamo vodu i kosani peršin. Začinimo i prelijemo srdele te pustimo da se lagano peku oko pola sata.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare