To je to što me zanima!

Unutarnje strukture mozga su važnije od njegove veličine

Siva tvar djece naših predaka koji su izumrli prije 28.000 godina je istog oblika i veličine kao i kod današnje djece, a uzrok tome je stvaranje neuronskih sklopova
Vidi originalni članak

Mozgovi neandertalca su poput onih modernog čovjeka samo u prvih 18 mjeseci života, a različito se razvijaju kako ljudi stare, pokazalo je istraživanje na Institutu Max Planck za evolucijsku antropologiju u Njemačkoj. Antropologe je jako iznenadilo otkriće da je siva tvar djece naših predaka, koji su izumrli prije 28.000 godina, istog oblika i veličine kao i kod današnje djece. Mozak odraslog neandertalca je bio manje kuglast i više izdužen nego današnji, a također je rastao brže i bio nešto veći. Razlog tome je što mozak u prvih 18 mjeseci više razvija neuronske sklopove, koji pomažu ljudima da misle. Njegov razmjerno spori razvitak  pomagao je razvijati daljnje učenje i složene spoznajne sposobnosti. 

- Nalazi će rasvijetliti kako su naši najbliži rođaci izumrli, jesu li mislili drugačije od nas te će otkriti detalje o evoluciji našeg mozga - kaže voditelj istraživanja Phillipp Gunz.

Veličina mozga tek je u malim postocima povezana s inteligencijom, ali unutarnje strukture tu igraju puno važniju ulogu

- Neandertalci su bili pametni zbog velikog mozga, ali unutarnje strukture moraju biti različite od naših jer su rasli drugačije i zato ne mislimo da su neandertalci vidjeli svijet kao mi - rekao je Gunz.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • MAYA_9 24.03.2011.

    da... nekako velicina ne znaci i pamet...

Komentiraj...
Vidi sve komentare