To je to što me zanima!

Uskrs stiže za nekoliko dana, a janjaca gotovo više da i nema

Meso paške ovce poznato je po mekoći i specifičnom okusu zbog ispaše. Jedu aromatične trave koje bura često začini posolicom. Unatoč orkanskim udarima vjetra, ovce su pasle pod paškim mostom
Vidi originalni članak

Cijeli život gledao sam djeda kako uzgaja ovce. Jeli smo janjetinu, pravili sir i shvatio sam da je ovo posao kojim se želim baviti, rekao je Antonio Buljanović (27), predsjednik Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica.

Ova je pasmina ovce križanac autohtone paške pramenke s merinom iz Španjolske i bergamske ovce iz Italije. Većina ljubitelja paške janjetine najviše cijeni onu pečenu na ražnju, no na samom Pagu to baš i nije slučaj.

SOČNO PEČENJE Božanstvena janjetina: Najbolji recepti za slasni uskrsni ručak

Rebrica s gradela

- Ja je najviše volim na lešo i pečenu na gradelama. Za gradele koristimo meso od rebara, ali treba paziti da se ne presuši. Ako se peku deblji komadi, treba ih često okretati da ne bi meso izvana izgorjelo, a unutra ostalo krvavo - objasnio je Dražen Crljenko (47), vlasnik OPG-s Milac, nazvanog prema lokalitetu na kojem su štale u kojima njegove ovce spavaju.

- Naša janjetina je zaštićena i to trebamo održati da na tržištu ne bi sve i svašta prodavali pod nazivom ‘paška’ - upozorava.
Oko grada Paga ovce su na raznim lokacijama. Ima ih iznad grada u smjeru Velebita i s južne strane gradskog pontona, kraj crkve sv. Marije Velike u Starom Pagu.

Meso paške janjadi poznato je po mekoći i specifičnom okusu. Janjci i ovce hrane se na kamenjaru, jedu razne trave, od kojih su neke, poput kadulje, iznimno aromatične, a slavulja i obična trava posute su posolicom koju je nanio vjetar s mora. Većina ovčara su kooperanti jedne od triju paških sirana.

- Pazimo na njih, održavamo dobar odnos. Puno nam znače i ne želimo ih izgubiti - kaže Martina Pernar iz Paške sirane.
Antonio Buljanović ima i 70 muznih ovaca. Polovicu mlijeka prodaje sirani, a pravi i svoj sir te skutu.

- Mužnja i proizvodnja sira traju od siječnja do srpnja, nakon čega se ovce sele na povišene dijelove otoka, gdje provode ljeto, a čobani su tu da im osiguraju dovoljno vode - priča Antonio, čijem djedu Anti (81) nije baš drago što mu se unuk bavi ovčarstvom.

Sezona je pri kraju

- On je htio da završim škole i radim u uredu, a meni je to nezamislivo. Lijep je ovaj posao i sigurno je lakše raditi s ovcama nego s ljudima. Probao sam raditi svašta u životu, bio sam instruktor, konobar... Ovo mi je najbolje - zadovoljan je.

ČISTI UŽITAK Mirisna janjetina: Tri recepta za najslasniji uskrsni ručak

Paška janjetina je, kažu, posebna i zato što paški ovčari odvajaju mladu janjad od ovce kako bi što brže mogli nastaviti s mužnjom. Meso paških janjaca najukusnije je u siječnju, veljači i ožujku. Iako Uskrs tek stiže, janjetine gotovo pa više nema. Pašnjacima trči tek pokoji janjčić koji se okotio u “drugom krugu”.

Pročitaj još i ovo: 10 zanimljivih činjenica o kakici.

Idi na 24sata

Komentari 85

  • wild bill 27.03.2018.

    Kad na ražnju zamiriši janjetina sline mi cure, je li isti osjećaj veganima kada kose travu.

  • wild bill 27.03.2018.

    Kod nas u slavoniji 20 kn/kg odlična janjetina u mesnicama 50 kn očišćeno

  • 27.03.2018.

    Šunkica u kruhu,janjetina pod pekom..već vidim :))mmmmm

Komentiraj...
Vidi sve komentare