To je to što me zanima!

UV tetovaže će u budućnosti moći otkrivati opasna zračenja

Doktor Bruns i drugi znanstvenici koji rade s 'nanomaterijalima' svaki dan sve više napreduju te su osmislili i trajne nosive tjelesne dekoracije sa zdravstvenim funkcijama
Vidi originalni članak

Znanstvenici su osmislili novu trajnu tetovažu koja vam može reći kada ste u opasnosti od opeklina od sunca.

Dr. Carson Bruns i njegov laboratorij na Sveučilištu u Coloradu u Boulderu, osmislili su tintu za tetovaže koja je osjetljiva na UV zračenje i pojavljuje se samo kad je koža previše izložena sunčevom zračenju.

Rak kože je i dalje najčešći oblik raka, i unatoč stalnim upozorenjima dermatologa i zdravstvenih djelatnika, mnogi ljudi se i dalje prekomjerno izlažu suncu, prenosi Daily Mail

Stručnjaci koji su osmislili ovu tintu za tetovaže su u procesu stvaranja poboljšane tinte koja bi mogla biti dijagnostički alat za pomoć liječnicima identificirati razne bolesti.

Doktor Bruns i drugi znanstvenici koji rade s 'nanomaterijalima' svaki dan sve više napreduju te su osmislili i trajne nosive tjelesne dekoracije sa zdravstvenim funkcijama.

Neke biomedicinske tetovaže oblikovane su za identifikaciju promjena u razinama kalcija u krvi, dok je drugima cilj otkriti rak.

KAD VIŠE NE IDE... Simptom sa sto lica: Liječniku ako umor traje više od 15 dana

U današnje doba čak i doktori nose tetovaže, uključujući i doktora Brunsa, mehaničkog inženjera koji je želio tetovaže pretvoriti u medicinske identifikatore.

- Tetovaža je samo hrpa čestica koja sjedi na vašoj koži -  rekao je na TEDxMileHigh razgovoru.

- A mi na to gledamo ovako: Što ako koristimo nanotehnologiju kako bi ove čestice imale neku funkciju - nastavio je.

NAJČEŠĆI SIMPTOM Menopauza: Poremećaji sna su teži ako su ženi izvađeni jajnici

Njihova najdjelotvornija tetovaža do sada odgovara na pitanje kad je vrijeme za ponovo nanijeti kremu za sunčanje. Budući da je veliki interes za ovu tintu, znanstvenici su ju već komercijalizirali i dostupna je svim tatoo majstorima

Ova boja obično se pojavljuje samo pod ultraljubičastim svjetlom. 

Na temelju ove UV-osjetljive boje, tim znanstvenika je napravio pametne boje koje se pojavljuju na koži samo u slučaju da je koža izložena opasnoj, kratkovalnoj sunčanoj radijaciji.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • peteh 17.12.2018.

    rak kože ne uzrokuju UV zrake nego kemija u sredstvima za sunčanje

Komentiraj...
Vidi sve komentare