To je to što me zanima!

Uz novu terapiju žene će moći rađati nakon raka, te u 50-ima

Rezanjem zdravog tkiva jajnika te njegovim zamrzavanjem i transplantacijom nakon nekoliko godina uspostavit će se ovulacija i kod žena koje su imale kemoterapije
Vidi originalni članak

Tretman koja uključuje zamrzavanje tkiva jajnika razvijen u Izraelu omogućit će ženama plodnost ponovnim pokretanjem ovulacije, čak i nakon kemoterapije, izvijestili su znanstvenici s ginekološke Konferencije u Melbourneu. Objavili su kako je tim inovativnim postupkom ostvarena prva trudnoća na 43-o godišnjoj pacijentici koja je 2005. oboljela od raka dojke. 

Tretman koji je jeftiniji od in vitro oplodnje radi se tako da se operacijom izreže komad zdravog tkiva jajnika, zamrzne te potom ponovno presadi u jajnike nakon nekoliko godina, piše Yahoo Shine.

- Cijeli je koncept namijenjen ženama koje zbog karcinoma ne mogu imati djece, no moći će se primjenjivati i kod prevencije bolesti povezanih s menopauzom, kao što je osteoporoza - rekao je začetnik tog tretmana, dr. Gab Kovacs. 

Objasnio je kako tkivo jajnika nakon transplantacije ponovno počinje stvarati hormone, čime se uspostavlja ovulacija. Načelno, to je moguće i kod žena još starije dobi.

Dodaje kako ne zagovara ideju da se terapija primjenjuje kod žena koje radi društvenih razloga žele odgoditi majčinstvo te rađati u kasnijoj životnoj dobi, a ginekolozi se slažu kako sama terapija ima veliki potencijal postati novim lijekom za poteškoće s neplodnosti.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Šarlota 16.12.2012.

    Lijepa vijest za mlade majke, no, kako se radi o zamrzavanje tkiva jajnika razvijenom u Izraelu, sama vijest po sebi je pomalo upitna.

  • pixma 11.12.2012.

    Ako ne rodi do 35-te godine ne treba niti rađati,pogotovo ne nakon raka.Lijepo je imati djecu ali ako ne ide na vrijeme bolje uzeti dijete iz sirotišta!

  • ninjutsu 08.12.2012.

    gledajmo to sa pozitivne strane da svijet ide naprijed i da ce u buducnosti to biti najnormalnija stvar je se ljudski vijek lagano produljuje... naravno ako sami sebe ne unistimo i ako ovi nenormalni uvjeti u kojima zivimo ne prestanu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare