To je to što me zanima!

Uz reformere do boljeg držanja i ravnoteže te manje križobolje

Ni trena nisam mislio da ću ostati prikovan uz krevet. Nakon dviju operacija počeo sam vježbati na reformerima i vratio sam se u formu, kaže Vazmenko Pervan
Vidi originalni članak

U teškoj prometnoj nesreći 2006. zaradio sam kompresivnu frakturu prsnoga kralješka i slomio još pokoju koščicu zbog čega sam bio na dvije operacije, prisjeća se nekadašnji natjecatelj u skokovima u vodu Vazmenko Pervan. No slomljena kralježnica i rehabilitacija od godinu dana nisu ga spriječile u daljnjem vježbanju. Iskoristio je znanje o pilates-metodi te uz kolegicu kineziologa Marinu Čović dokazao da je metoda uspješna.

Poslije treninga osjećate najugodniju iscrpljenost koju možete zamisliti, trening je zahtjevan, ali ispunjava, kaže Pervan

- Bio sam svjestan stanja u koje sam se doveo i htio sam se pošto-poto izvući iz toga, no ni trenutka nisam mislio da ću ostati prikovan uz krevet. Pilates je bio drukčiji koncept vježbanja od svega što sam do tada vidio, a nakon prvog sata sam shvatio da je baš za mene - prisjeća se. Vježbajući na spravama na kojima je pilates metoda i nastala, reformerima, brzo se vratio u formu, a s Marinom je prije osam godina i otvorio studio Reforma. Grupni ili individualni, treninzi su jednako izazovni. 

- Zahtjevni su jer traže kontrolu nad vlastitim tijelom i sadrže mnogo istezanja koje, naravno, mrvicu boli. No osjećaj poslije treninga najugodnija je iscrpljenost koju možete zamisliti - govori. 

Razvija fleksibilnost i snagu te ojačava mišiće donjeg dijela trupa, trening se fokusira na tzv. core, tj. mišiće centra

Učinkovitije je od uobičajenog vježbanja u teretani jer, kaže, vježbanje na reformerima poboljšava cjelokupnu snagu, fleksibilnost, koordinaciju i ravnotežu. Sve to vodi boljem držanju, učinkovitijem kretanju te uklanjanju križobolje, koja muči veći dio odrasle populacije.

- Trening traje 55 minuta, i to na jednoj spravi, a trenira se prije svega zbog kontrole. Kontrolirati tijelo zahtijeva enorman rad što ne može a da ne rezultira dobrim izgledom - ističe i dodaje da je upravo krajnji izazov ovladati svojim tijelom.

- Jedanput kad to postignete, nećete se htjeti vratiti natrag - zaključuje Pervan.

Nema bildanja 

Trening poboljšava mišićni tonus, ne stvara nepotrebnu mišićnu masu, a vježbanjem se radi i na mišićima odgovornima za pravilno držanje.

Bez naglih pokreta

Vježbe se na reformeru izvode ležeći, sjedeći, stojeći, povlačeći užad, gurajući prečku, oslanjajući se na prečku, pa čak i u bočnom položaju.

Na reformerima mogu vježbati svi 

I oni koji se nikad nisu bavili sportom, oni s bolnim leđima ili koljenima te vrhunski sportaši, svi imaju mjesta za napredak.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nadimak moj 08.10.2014.

    Vazmenko primi moje izvinjenje što nisam nikada čuo za tebe. Inače, sve najbolje u oporavku i vježbanju osim ako ovo nije reklama za studio Reforma.

Komentiraj...
Vidi sve komentare