To je to što me zanima!

Uz šparoge i najobičnija kajgana postaje delicija

Zelene se od bijelih šparoga razlikuju po načinu uzgoja, aromatičnijem okusu i tvrđoj strukturi, a imaju i znatno više vitamina i lijekovitih svojstva
Vidi originalni članak

Kinesko je vjerovanje da šparoge učvršćuju prijateljstvo, a Indijci smatraju da potiču strasti. Budući da imaju diuretičko djelovanje, čiste organizam od toksina i pomažu protiv bolesti. Bijele šparoge najčešće se konzerviraju. Zelenima sezona traje od ožujka do svibnja, a mogu se uzgajati i u vrtovima. Prilikom kupnje imajte na umu da sadrže mnogo vode, pa se njihova količina tijekom kuhanja upola smanjuje. Miješajte ih drvenom kuhačom i izbjegavajte željezne posude kako ne bi promijenile boju i pocrnjele. Pripremite ih dan do dva nakon kupnje, a možete ih i zalediti. Divlje šparoge, koje još nazivaju i “kuke”, jer su lagano zakrivljene, imaju gorak aromatičan okus. Želite li ga ublažiti, pripremite ih na maslacu, a odlične su i u juhi. Gorčinu možete smanjiti tako da ih prokuhate u vodi sa šećerom i maslacem. Očistite ih tako da odvojite mekane od drvenastih dijelova. Uzgojene šparoge odlične su u svim vrstama povrtnih i mesnih jela: kajgani daju sofisticiran, aromatičan okus, a vrškovi su odlična zamjena za tjesteninu u juhama.
Juhu spravite tako da vrškove odrežete, a ostatak kratko pirjate i propasirate. Vrškove kratko prokuhajte i dodajte netom prije posluživanja.
Servirati ih možete pečene ili kuhane na pari s umacima na bazi jogurta i majoneze te uz tople umake od sira.

Proljetna tjestenina sa šparogama i komoračem

Sastojci: 300 g tjestenine, 100 g feta sira, 200 g svježe crvene paprike, 200 g komorača, 300 g svježih šparoga
Priprema: Zagrijte tri žlice maslinova ulja i popecite komorač, koji ste narezali na tanke ploške, te papriku narezanu na štapiće. Šparoge očistite, narežite na veće ploške i skuhajte u vrućoj vodi. Dodajte ih na ulje, pospite vegetom i pirjajte. Na kraju umiješajte kuhanu i ocijeđenu tjesteninu, malo slatkog vina i fetu narezanu na kockice te promiješajte.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare