To je to što me zanima!

Varaju li vas da kozmetički proizvodi propadaju?

Moderni kozmetički proizvodi i poslije pet godina mogu biti sigurni, pokazalo je mikrobološko testiranje, no bakterije vole spužvice i aplikatore
Vidi originalni članak

Dok razmišljate hoćete li baciti kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja, najprije se pouzdajte u miris, okus i vid, a tek onda u deklaracije, preporučuje dr. Chris Flower, direktor Društva za kozmetičke proizvode i parfeme. Bacite lakove za nokte pune grudica, ruževe koji “mirišu” poput pastela, isušene maskare i lomljive olovke, no ako nije tako, možete ih rabiti godinama. Znanstvenici iz tvrtke Essex analizirali su korištenu šminku staru pet godina, a samo su kistovi za šminkanje i spužvice sadržavali razinu bakterija opasnu za zdravlje. Maskara, sjenilo, olovka za oči, ruž i rumenilo bez problema su prošli test. Šminka sadrži konzervanse zbog kojih se bakterije teže razmnožavaju, a ona kojoj je istekao rok u najgorem scenariju izaziva svrbež. Ipak, pripazite na balzame za usne i kremasta sjenila za oči jer su napravljeni na vodenoj bazi koja godi bakterijama.

Nipošto ne posuđujte šminku drugima
Najvažnije pravilo u očuvanju zdravlja i kozmetičkih proizvoda je da ih ne dijelite ni s kim. Svaka koža idealna je za nakupljanje bakterija koji, ako se udruže s novim bakterijama, mogu izazvati svrbež, herpes i iritacije kože. Sumnjate li da vam je netko ipak “posudio” puder u kamenu, alkoholnom maramicom očistite površinu.

Šminka nakon čišćenja potrajat će godinama
Aplikatore za nanošenje šminke možete rabiti koliko god hoćete, no važno ih je barem jedanput na mjesec oprati šamponom ili gelom za tuširanje te ih dobro osušiti. Olovke za oči i usne također će potrajati godinama, no samo ako ih uvijek zatvarate kapicom i redovito šiljite. Posebno pripazite na mekane koje se lako gnječe.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare