To je to što me zanima!

Veseli pužići otvorit će dan, a osvježenje donosi Tuna salata

Ljeto s Podravkom: Ukusne pužiće sa šunkom i sirom možete oblikovati i u zavežljaje, a za ručak će vas rashladiti osvježavajuća Tuna salata espana
Vidi originalni članak

Veseli pužići

Srednje složeno/50 minuta/Za 4 osobe

Sastojci: 1 Zamrznuto Lisnato tijesto Podravka (500 g), 200 g Šunke u ovitku Podravka, 200 g sira ementalera, 2 žlice Podravka ketchupa blagog

Za premazivanje: 1 jaje

Priprema: 

Odmrznuto listano tijesto razvaljajte na veličinu 25x35 cm, premažite polovicom količine ketchupa, a rubove razmućenim jajetom. Na tijesto rasporedite pola količine tanko narezane šunke i sira narezanog na ploške te zarolajte. Roladu režite na ploške debljine oko 2 cm te ih stavite na pobrašnjen lim. Postupak ponovite i s drugim listom tijesta. Pužiće pecite u pećnici zagrijanoj na 200-220 °C oko 15 minuta. 

Posluživanje: Pečene pužiće od lisnatog tijesta poslužite uz umak na bazi jogurta. 

Savjet: Lisnato tijesto osim u pužiće možete oblikovati i u zavežljaje. 

Tuna salata espana

Jednostavno/20 minuta/Za 4-6 osoba

Sastojci: 1 manja glavica zelene salate, 2 rajčice, 2 krastavca, 200 g SMS zelenih maslina, 1 crvena paprika, 40 g ljubičastog luka, 2 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja,  žlice vinskog octa, 2 Eva Tuna komadi u maslinovom ulju (2x160g), 3 jaja

Priprema: 

U veliku zdjelu stavite opranu i na trake narezanu zelenu salatu, dodajte narezane rajčice, krastavce, luk i masline na ploške, a papriku na kockice. Skuhajte jaja da budu tvrda, narežite ih na četvrtine i stavite na salatu. Tunu ocijedite i stavite preko jaja. U zdjelici dobro i izmiješajte maslinovo ulje i vinski ocat, popaprite i posolite. Zatim tom smjesom poprskajte saltu. Lagano sve izmiješajte i poslužite uz popečeni kruh. 

Savjet: Ovom salatom možete napuniti tortilje. Na taj ćete način dobiti energetski bogatiji obrok koji možete konzumirati i izvan kuće.

Savjet nutricioniste: Kristina Jurić, dipl.ing. nutricionizma

Od klasičnih jutarnjih namirnica, šunke i sira, za doručak pripremite vesele pužiće s lisnatim tijestom i Podravka ketchupom. Uz šunku i sir kao dobre izvore bjelančevina, tu je i Podravkin proizvod na bazi rajčice koji ima nizak sadržaj zasićenih masnih kiselina, a izvore je dijetalnih vlakana. Odličan je izvor tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, željeza, magnezija, fosfora, kalija i likopena. Likopen je pigment koji rajčici daje tamnocrvenu boju. Snažan je antioksidant koji djeluje zaštitno prevenirajući razne zloćudne bolesti i neutralizirajući razorno djelovanje slobodnih radikala koji uzrokuju bolesti, prerano starenje organizma i starenje uopće. Naš organizam ne proizvodi likopen, već ga moramo unositi hranom. U prerađevinama rajčice ima nekoliko puta više likopena nego u svježoj rajčici jer mu prerada osigurava biodostupnost stoga su proizvodi od rajčice odličan i jedan od glavnih prirodnih izvora likopena. 

Za ručak preporučamo Tuna saltu espana jer ljeto i slast se idealno slažu kad je ponuda svježeg voća i povrća na vrhuncu. U salatu uz tunu i maslinovo ulje i masline, ide i paprika, crveni luk, svježi krastavci i zelena salata koja je odličan izvor antioksidansa među kojima se ističe vitamin A. Paprika je korisna osobama koje pate od ateroskleroze jer njezin sastojak citrin utječe na propustljivost kapilara i čini ih elastičnima. Potiče lučenje probavnih sokova te tako otvara apetiti i poboljšava probavu, a zbog velikog udjela vode krastavac je odličan diuretik, učinkovito uklanja nakupljene toksine, potiče rad bubrega i žuči. U kombinaciji s dijetalnim vlaknima koje i sam sadrži potiče rad debelog crijeva i štiti organizam od kancerogenih tvari. Krastavac od svih minerala najviše ima kalija koji potiče fleksibilnost mišića i pomaže u reguliranju krvnog tlaka. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Timmy2 09.08.2013.

    Pužići izgledaju slasno i još tome sa šunkom.!

  • falkyrock 09.08.2013.

    njam njam njam, prefino je oba dvoje... šalim se, tko će to radit po ovoj vručini?!

  • mark091 09.08.2013.

    Hvala, ja ću burek.

Komentiraj...
Vidi sve komentare