To je to što me zanima!

Više od 360 slonova uginulo je pod nerazriješenim okolnostima

U Bocvani živi 130.000 afričkih slonova, više nego u bilo kojoj drugoj državi na kontinentu. U pokrajini Delta Okavango, u kojoj su pronađeni leševi živi njih čak 10 posto
Vidi originalni članak

U posljednja tri mjeseca u tajanstvenim okolnostima u afričkoj državi Bocvani uginulo je više od 360 slonova, prenosi CNN.

- Neki leševi pronađeni su oko bare, dok su neki uginuli u hodu - kaže Niall McCann, direktor zaštite Nacionalnog parka sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Živi slonovi u blizini izgledali su fizički slabo, a jedan je hodao u krug, rekli su promatrači. Prema svemu sudeći, druge vrste životinja nisu pogođene onime što je uzrokovalo pomor slonova.

POGLEDAJTE VIDEO: Životinjsko carstvo u Murskom Središću

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vlada Bocvane testira uzorke mrtvih slonova, ali tek treba utvrditi uzrok smrti.

- Veći broj mrtvih slonova prvi put je zabilježen početkom svibnja - rekao je McCann te apelira da se što prije istraži uzrok smrti.

PRESLADAK VIDEO 'Je li ovo moje?' Beba slon vrti svoju surlu kao da je igračka

U Bocvani živi 130.000 afričkih slonova, više nego u bilo kojoj drugoj državi na kontinentu. U pokrajini Delta Okavango, u kojoj su pronađeni leševi živi oko 10 posto slonova od ukupnog broja u cijeloj zemlji. 

- Nije isključeno da se možda radi o ubijanju slonova radi kljova, ali one su još uvijek prisutne na leševima - kaže. 

- Postoji niz mogućnosti koje bi mogle biti uzrok. Možda se radi o specifičnom parazitu koji napada slonove. Ovo bi mogao postati problem cijelog svijeta. Očuvanje vrste važno je za cijeli planet - kaže  McCann. 

SUKOB INDIJE I KINE Prijeti nestašica kašmirske vune - tisuće kozlića nisu preživjele

Afrički slon klasificiran je kao ranjiv na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).  U samo sedam godina, između 2007. i 2014. broj slonova pao je za najmanje 30%. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare