To je to što me zanima!

I do 98 posto svježe hrane u trgovinama sadrži pesticide

Svake se godine količina pesticida na voću i povrću povećava, a ostataka pesticida ima na 97 posto uzoraka brašna te 73,6 posto kruha u velikim supermarketima
Vidi originalni članak

Udio namirnica koje sadrže pesticide u supermarketima je gotovo udvostručen u posljednjem desetljeću, a čak 98 posto svježeg voća i povrća sadrži tragove pesticida, pokazala su britanska državna testiranja na više od 40 različitih vrsta hrane te 372 različita pesticida.

Oko 46 posto svježeg voća i povrća, poput jabuka i grožđa, sadrži ostatke pesticida, a u još većoj mjeri ih ima u prerađenoj hrani. Ostatke kemikalija znanstvenici su pronašli i u 97 posto uzoraka brašna te 73,6 posto uzoraka kruha, piše Daily Mail.

Osim toga, pesticide su našli u 91,3 posto uzoraka grožđa, 98 posto naranči, 91 posto jabuka i 73 posto uzoraka pregledane mrkve. Iako su u većini slučajeva razine pesticida bile ispod dopuštene sigurnosne granice za zdravlje, stručnjaci upozoravaju na tzv. kumulativni koktel-efekt kod kojeg se miješanjem različitih pesticida pojačava njihov štetan učinak na zdravlje. 

Pobornici korištenja pesticida tvrde kako se njima povećava količina usjeva, što pomaže da cijene hrane ostanu niske, a poljoprivrednici ih često koriste kako bi voće i povrće zadovoljilo "standarde ljepote" na tržištu. U teoriji, kupci se mogu sami zaštititi od pesticida dobrim pranjem namirnica, no nedavna studija američkog Udruženja za sigurnost hranu i lijekova je utvrdila kako pranje često nije dovoljno za uklanjanje kemikalija.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • General Lee 09.09.2013.

    Zato ja jedem iz svoga vrta

  • zahira45 09.09.2013.

    Uu bem ti...pa što da jedemo??

  • feba 30.08.2013.

    I sad imaj volje otići u nabavku hrane

Komentiraj...
Vidi sve komentare