To je to što me zanima!

Visoka moda: Futuristička stilska poezija Iris Van Herpen

Iris Van Herpen potpisuje hibrid odjeće i skulptura, stvara oblike laserskim rezanjem te koristi umjetne materijale koji, zahvaljujući pokretu, kao da ožive. Ljudsko tijelo služi kao "mašina" koja ih pokreće.
Vidi originalni članak

Mogle bi njezine 'haljine' biti izložene i samostalno u nekom muzeju, jer Iris Van Herpen iz Nizozemske, čiji je rad dio futuristički-arhitektonske modne scene, za revije Visoke mode u Parizu priprema čaroban spektakl. Svaka njezina kreacija djeluje kao put u nove dimenzije.

Sa zanimanjem za anatomiju, znanost i pokret – prije par godina posjetila je sustav akceleratora u CERN-u – autorica koristi zakone fizike koje primjenjuje na dinamičnim formama inspiriranima prirodom. 

Iako sve skupa djeluje izuzetno futuristički, Iris se inspirira laticama, fosilima, krilcima i ostalim flora i fauna čudima koje nas okružuju. Često surađuje s raznim umjetnicima i znanstvenicima. Inspiracija za ovu kolekciju bili su crtež neuroznanstvenika Santiago Rámon y Cajala i ulje na platnu Shelee Carruthers.

Ako ne djeluju kao oživjeli kosturi koji sjedaju na tijelo, onda njezine kreacije izgledaju poput oblačka, velikih latica koje kao da nemaju fizičku težinu. Njezina modna poezija spaja nježnost i stabilnu strukturu te pokriva tijelo poput nekog fascinantnog oklopa.

Ovako kad se gleda, čitatelju će se možda pojaviti ideja Alexandera McQueena koji je radio nešto slično (majstor konstrukcije, inspiriran raznim bićima i čudesima prirode, platforma cipele), no Iris uistinu nema konkurenciju te na današnjoj je svjetskoj sceni pravi autorski modni unikat.

Neke se njezine kreacije mijenjaju u pokretu – primjer su rukav koji pri dizajnu ruke postaje napuhnut ili suknja koja mijenja oblik. Mobil je očito njezin omiljeni predmet, a ljudsko tijelo koristi kao pokretač vlastite kreativne vizije.

Modeli djeluju kao da su stigle s nekog drugog planeta, boje su svijetle, eterične te ponekad tijelo izgleda kao da je dio haljine i obrnuto. Vrlo su visoke, hodaju na platformama, što dodatno pojačava dojam kao da se gledatelj nalazi u nekom futurističkom filmu gdje likovi samo podsjećaju na ljude.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 23.01.2020.

    Meni je ovo prekrasno!

  • 23.01.2020.

    Možda za slijedeće snimanje Star Wars'a.

  • eho_ 23.01.2020.

    Iris radi rado kostime za ples, tako je počeo njen rad. Za 9lesne nastupe i binu, nastupe umjetnika kao Björg( Biophilia-Tour)..Lady Gaga, 'Haute Coutureals', a i Mode Prêt-à-porter...Magacin TIME je jednu od njenih haljina u 3D-Printu izdvoijo među 50 najboljih otkrića i inovacija godine. Avantgardna je, inovativna i spremna na experiment. Veoma se hrabro šetka po granici između umjetnosti, dizajna i mode... visialni efekat je fantastičan

Komentiraj...
Vidi sve komentare