To je to što me zanima!

Vitamin B može smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara

B vitamin djeluje kao prevencija kardiovaskularnih bolesti te za 10 posto smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, osobito kod onih s genetskim predispozicijama
Vidi originalni članak

Kod pojedinaca sklonih kardiovaskularnim bolestima te više obiteljskih slučajeva moždanog udara ili infarkta, jedan od efikasnijih načina prevencije je uzimanje dodatka vitamina B, tvrde znanstvenici s kineskog Sveučilišta Zhengzhou. Oni su analizirali 14 kliničkih studija te utvrdili da dodatak B vitamina u prosjeku snižava rizik od moždanog i srčanog udara za sedam do deset posto, piše CBS.

Prijašnje su studije dolazile do oprečnih rezultata u korištenju vitamina B kao prevencije kardiovaskularnih bolesti. Ipak, ova je obuhvatila više od 54 tisuće ljudi tijekom šest mjeseci, te su njeni rezultati relevantni, izvijestili su znanstvenici.

- Na temelju naših rezultata, sposobnost vitamina B da smanji rizik moždanog i srčanog udara ovisi o brojnim čimbenicima, kao što je sama količina vitamina, mogućnost tijela da ga apsorbira te da li pacijent ima visok krvni tlak ili problema s bubrezima. Zbog toga je najbolje savjetovati se s liječnikom prije uzimanja bili kakvih dodataka - rekao je voditelj studije, Xu Yuming.

Prva najava moždanog udara: Prepoznajte simptome odmah

Idi na 24sata

Komentari 6

  • samo di 20.09.2013.

    nema do K taj je za sve:)

  • perlica2 20.09.2013.

    Več mi je dosta tih znanstvenika i njihovih istraživanja, danas je jedna stvar dobra za tjedan dana je več štetna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare