To je to što me zanima!

Voće se jede s piletinom ili miješa u slasni “smoothie”

Ono što je bilo zimi pečeno ili prženo, ljeti se kuha: brokula, blitva i krumpir jedu se na hladnu salatu, a umjesto kolača jede se voćna torta
Vidi originalni članak

Lubenica, dinja, breskva ili grožđe brzo nadoknađuju vodu i podižu imunitet pa smanjuju rizik od bolesti, pokazuju brojne studije, no jedu li se uvijek na isti način - brzo dosade. Najbolji način da tijelo preuzme sve zdrave sastojke je da se voće priprema s raznolikim vrstama hrane koji će ih aktivirati. Breskva i grožđe slasni su sa svježim sirom i vrhnjem, a miješana dinja se hladi i poslužuje s vrhnjem. Kocke lubenice odlične su i u slanim receptima. Ukusne su pripremljene s usitnjenom fetom, malo maslinova ulja, accetom balsamicom i nasjeckanim, svježim bosiljkom. Indijci, koji se većinu godine bore s teškim vrućinama, osmislili su palačinke od lubenice koje pripremaju s rižinim brašnom koje se može kupiti u trgovinama zdrave hrane. Tako se može iskoristiti i bijeli dio ispod ružičastoga hrskavog mesa. Lubenica se izmiješa s brašnom, doda se sol i nekoliko žličica smeđeg šećera. Nakon što smjesa odstoji, spremna je za pečenje.

>>Voće ima visok udio vode, koja sprečava dehidraciju, daje osjećaj sitosti i odlična je prevencija protiv bolesti jer brzo nadoknađuje izgubljene vitamine i minerale. Dodaje se u raznolike salate na bazi povrća ili peradi kako bi bile hrskavije i slasnije, miješa u “shake”, “smoothie” ili koktel a savršen je izbor za užinu ili doručak ako se nasjecka i zajedno s mislima izmiješa u voćnom ili običnom jogurtu. Kako bi bio hranjiviji, mogu se dodati i orašasti plodovi.

>>Ružičaste palačinke od lubenice osvježavaju jer sadrže voćni sok umjesto mlijeka. Ako se pripreme bez masnih ili slatkih nadjeva kao što su pekmez ili čokolada, mogu se jesti i za ranu večeru. Umjesto lubenice, za smjesu se može iskoristiti krastavac, dinja ili bundeva. Za lagani nadjev kuhajte šećer, vodu, nasjeckani đumbir i koricu limuna u lončiću na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi i procijedite čim se zgusne. Palačinke nadjenite ananasom i prelijte sirupom.

>>Za slasnu užinu jednostavni i maštoviti su namazi od povrća, grahorica, sira, jogurta, šampinjona, tartufa, sardina i drugih sastojaka koji se mogu kombinirati s povrćem izrezanim na štapiće, poput krastavaca ili mrkve. Goste će oduševiti svježi ražnjići; na štapiće redajte namirnice narezane na kockice: povrće, sir ili lagano prepečeni integralni kruh, maline, itd.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare