To je to što me zanima!

Vodeći hrvatski stručnjaci otkrili kako prestati pušiti: Ovako se tijelo mijenja kada prestanete

Prestanak pušenja sastoji se od četiri faze: pretpriprema, priprema, prestanak pušenja i održavanje apstinencije, kaže nam psihijatar Boris Gracin
Vidi originalni članak

Nikotin je odgovoran za izazivanje ovisnosti o cigaretama, a istraživanja su pokazala da je ta ovisnost jednaka ovisnosti o kokainu ili heroinu. Smatra se da je nikotin jedina droga koja paralelno stimulira i relaksira. Kad pušači brzo udišu dim - to djeluje stimulirajuće, a duboki, spori udisaji dima ih relaksiraju. Udisanjem duhanskog dima nikotin dospijeva u mozak za samo sedam sekundi, govori nam specijalistica pulmologije, doc. dr. sc. Sanja Popović-Grle, pročelnica Poliklinike u Klinici za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 8

  • aciviij 07.03.2023.

    U Austriji, svi rođeni 2009. i kasnije, više neće moći kupiti cigarete (naravno, kada napune 18 godina, prije ne mogu ni sada).

  • Vladimir Zimsek 05.03.2023.

    Kao dugogodišnji pušač kategorički tvrdim da pažnju prvenstveno treba posvetiti preventivi, a ne odvikavanju od pušenja. Provoditi kontrole i drastično kažnjavati sve one koji maloljetnicama prodaju ili daju cigarete i alkohol. Tko ne proba pušiti ili piti alkohol tome ti proizvodi neće ni nedostajati. Treba spriječiti jer liječenje te ovisnosti nema većeg uspjeha. Na žalost većina ljudi 'žmiri' pred maloljetnicama (djeci) s  cigaretom i alkoholom u ruci.

  • Miovil 04.03.2023.

    Te priče o štetnosti su svima već stoljećima poznate.Puno je toga štetno za zdravlje.Od alkohola do droge.Zatim pogrešna ishrana prenaporan rad,nespavanje ,itd.Ali sve je to legalno i nitko ne skriva .Osim droge koja je ilegalna.Pitanje je kako to iskorijeniti.Pokušalo se zdr.prosvjećivanjem.Zabranama na javnim mjestima.I nema nekog uspjeha.Možda da Osiguranja takvim ljudima otkažu uslugu ili pak enormno povećaju cijenu.Naravno za mlađe nadolazeće generacije privoditi intezivna podučavanja od Vrtića do Fakulteta.Zapravo svi koji se bave djecom bi trebali uvrstiti bar jedan sat tjedno predmet i ovisnosti.Tu mislim na državne i Vjerske sve škole.Za Hrvatsku je posebna odgivornist na Katiličkim svećenicima koji vide Vjerinauk.U Obitelji gdje puše maloljetna djeca treba poslati Zdravstvene i Socijalne inspejcije i kazniti roditelje.Pa čak im oduzeti djecu ako ništa ne piduzimaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare