To je to što me zanima!

Vodič za čuvanje hrane: Bez bacanja, a sigurni od trovanja

Meso će u hladnjaku trajati dulje ako ga stavite u marinadu, a prije zamrzavanja možete ga i "vakumirati" u zdjeli vode, dok će sirevi "preživjeti" i do šest mjeseci
Vidi originalni članak

Pridržavanje roka trajanja spriječit će trovanja hranom koja su česta u toplim mjesecima. Ostatke obroka treba spremiti u hladnjak najkasnije dva sata nakon posluživanja.

Otvorene umake od rajčica treba potrošiti u roku od pet dana, a majoneza traje dva mjeseca 

Rok trajanja najvažniji je za sirovo meso jer njegovo kvarenje može izazvati opasna trovanja. Katkad se meso treba potrošiti i prije jer kućni hladnjaci ne mogu održati svježinu jednako kao oni u trgovinama. Meso će se u hladnjaku najdulje održati u originalnoj ambalaži. Ako nije zapakirano, najbolje će se očuvati u marinadi od ulja, octa i začina (primjerice ružmarina, papra i majčine dušice). Ako ga zamrzavate na nekoliko mjeseci, najbolje je da svaki komad zamotate u plastičnu foliju prije no što ih stavite u vrećicu, tako će biti manje osjetljivi. Možete ga i “vakuumirati” - vrećicu s mesom uronite u posudu s vodom tako da otvor bude iznad površine. Voda će istisnuti zrak i priljubiti vrećicu uz meso. Morske plodove najbolje je zamrzavati u originalnom pakiranju, a čuvate li ih u hladnjaku, pakiranje stavite na posudu napunjenu ledom.

 Meso

GOVEDINA:

Hladnjak: 3 dana
Zamrzivač: 6 mjeseci

MLJEVENO MESO:

Hladnjak: 2 dana
Zamrzivač: 4 mjeseca

PEČENJE:

Hladnjak: 3 dana
Zamrzivač: 6 mjeseci

KOBASICA:

Hladnjak: 2 dana
Zamrzivač: 2 mjeseca

ODRESCI:

Hladnjak: 3 dana
Zamrzivač: 6 mjeseci

MESNI GULAŠ:

Hladnjak: 2 dana
Zamrzivač: 4 mjeseca

PERAD:

Hladnjak: 3 dana
Zamrzivač: 12 mjeseci

Mliječni proizvodi

MLAĆENICA:

Hladnjak: 2 tjedna
Zamrzivač: Ne zamrzavati

MASLAC I MARGARIN:

Hladnjak: 3 mjeseca
Zamrzivač: 9 mjeseci

RIBANI SIR:

Hladnjak: 1 mjesec
Zamrzivač: 4 mjeseca

POLUTVRDI SIR:

Hladnjak: 6 mjeseci
Zamrzivač: 6 mjeseci

SIR U KRIŠKAMA:

Hladnjak: 1 mjesec
Zamrzivač: Ne zamrzavati

MEKI SIREVI:

Hladnjak: 2 tjedna
Zamrzivač: Ne zamrzavati

Voće i povrće

BANANE:

Hladnjak: Ne držati u hladnjaku
Zamrzivač: 2 mjeseca

JABUKE:

Hladnjak: 3 tjedna
Zamrzivač: Ne zamrzavati

MARELICE:

Hladnjak: 5 dana
Zamrzivač: 3-4 mjeseca

ŠPINAT:

Hladnjak: 1 tjedan
Zamrzivač: 6 mjeseci

SALATE U VREĆICI:

Hladnjak: Slijedite datum isteka
Zamrzivač: Ne zamrzavati

MAHUNE:

Hladnjak: 1 tjedan
Zamrzivač: 12 mjeseci

GRAŠAK:

Hladnjak: 1 tjedan
Zamrzivač: 12 mjeseci          

Jaja u hladnjaku mogu stajati 120 dana

Meke sireve kao što su brie i mozzarella spremite u hermetičke posude za hranu, a tvrde u vosak ili papir za pečenje, zatim u plastičnu vrećicu. Zamrzavate li tvrde sireve, umjesto u papir zamotajte ih u plastičnu foliju.  

Iako izgledaju svježe, pakirane salate ne jedite nakon isteka roka trajanja zbog opasnosti od bakterija

Mlijeko i jogurt stavite u zamrzivač u originalnoj ambalaži ili u plastičnim posudama. Pritom ostavite centimetar prostora na vrhu jer se tekućine zamrzavanjem šire. Jaja u hladnjaku mogu stajati 120 dana. Bolje se čuvaju ako im je šiljasti kraj okrenut prema dolje. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa solju ili šećerom.

Na svakih pet velikih jaja dodajte žličicu ili žličicu i pol šećera ili pola žličice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanjke, a bjelanjke najprije propustite kroz cjedilo te zamrznite bez dodataka, u prikladnoj posudi. Ako želite zamrznuti povrće, prije toga ga trebate blanširati, odnosno uroniti u kipuću vodu nekoliko minuta, a potom ga ohladiti u hladnoj vodi.

Kruh i kolači

KRUH I PECIVA:

Hladnjak: 2 tjedna
Zamrzivač: 3-6 tjedana

SIROVI SITNI KOLAČI:

Hladnjak: 1 dan
Zamrzivač: 2 tjedna

TORTE:

Hladnjak: 1 mjesec 
Zamrzivač: 2-3 mjeseca

PITE:

Hladnjak: 6 mjeseci
Zamrzivač: 2-4 mjeseci

PEČENI SITNI KOLAČI:

Hladnjak: 2 tjedna
Zamrzivač: 6 mjeseci

KEKSI:

Hladnjak: 2 tjedna
Zamrzivač: 3 mjeseca

Pića

PIVO:

Zatvoreno: 9 mjeseci
Otvoreno: 1 dan

PJENUŠAC:

Zatvoreno: 1 godina
Otvoreno: 1 dan

LEDENI ČAJ:

Zatvoreno: 2 godine
Otvoreno: 1 tjedan

SOK FLAŠIRAN:

Zatvoreno: 1 godina
Otvoreno: 10 dana

SOK SVJEŽE ISCIJEĐEN:

Otvoreno: 3 dana

VINO:

Zatvoreno: 1 godina
Otvoreno: 3 dana

Umaci

SENF:

Kuhinja: 4 mjeseca
Hladnjak: 1 godina

UMAK ZA ROŠTILJ:

Kuhinja: 1 godina
Hladnjak: 4 mjeseca

MED:

Kuhinja: 1 godina

TABASCO:

Kuhinja: 3 godine

DŽEMOVI:

Kuhinja: 1 godina
Hladnjak: 6 mjeseci

KEČAP:

Kuhinja: 1 godina
Hladnjak: 6 mjeseci

MARINADE:

Kuhinja: 1 godina
Hladnjak: 6 mjeseci

Idi na 24sata

Komentari 2

  • killa 17.05.2012.

    cool

  • Klompa_1 17.05.2012.

    ROFL, ovi u trgovačkim centrima pucaju od smijeha, pa oni uvoze robu koja je bila smrznuta i po par godina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare