To je to što me zanima!

Vodič za sve proljetne radove u vrtu: Vrijeme je za luk i začin

Kombinacije povrća, začina i cvijeća izgledaju atraktivno, a uz načelo susjeda uzgoj će biti puno lakši, zdraviji i jeftiniji. Mini vrt na balkonu je također izvor povrća
Vidi originalni članak

Ožujak je vrijeme za sadnju prvih ukrasnih, ljekovitih i jestivih biljaka, a njihov uzgoj lako mogu svladati i potpuni početnici.

Zabluda je da za vrtlarstvo treba imati čarobne “zelene prste” ili mnogo zemlje. Uz malo mašte čak i na balkonu od nekoliko četvornih metara može se napraviti ugodan kutak za uživanje u bojama, mirisima i okusima prirode. Imate li dvorište ili komad zemlje na selu, moguće je čak i drastično smanjiti potrebu za kupnjom namirnica. U velikim svjetskim gradovima povrtnjaci se vraćaju u modu, a zajedničkom sadnjom povrća i cvijeća te začinskog bilja mogu se stvoriti kombinacije koje su često estetski privlačnije od klasičnih cvjetnih gredica. 

Jestivi vrt također je jedino jamstvo posve zdrave, svježe i ukusne hrane. Težite li zdravom životu i skladu s prirodom, jestivo bilje treba uzgajati ekološki, tj. bez umjetnih gnojiva, insekticida i pesticida. Takav način vrtlarenja je i ugodniji jer ne morate udisati kemikalije, jeftiniji je, pa čak i jednostavniji uz nekoliko prokušanih trikova. Jedan od njih je princip dobrih susjeda - svaki ekovrtlar zna da je mrkvu dobro saditi kraj luka jer luk odbija mrkvinu, a mrkva lukovu muhu, pa su obje vrste zaštićene od štetnika. 

Sa sjemenom mrkve možete pomiješati i pokoje sjeme rotkvice - one će brzo narasti, a kad ih uberete, napravit ćete mjesta da se mrkva “udeblja”.

Rikolu može uzgojiti svatko

Brzo niče i raste, nije zahtjevna te lako uspijeva u posudi na balkonu. Rikola je stoga idealna biljka za vrtlare početnike, kao i za one koji žive u stanovima. Nemojte je čupati nego “šišajte” listove pa ćete gotovo cijele godine imati svježe listove za salatu. 

Sobne biljke počinju "jesti" 

Lončanice kojima je zimi trebalo vrlo malo vode i hranjiva sad postaju “proždrljive”. Redovito ih zalijevajte i pognojite - želite li da to bude ekološki, birajte pripravke na bazi algi i sitno mljevenoga prirodnoga kamena, a ne umjetna gnojiva i kemikalije. 

Ružmarin i limun sad mogu van

Uzgajate li agrume, lovor, ružmarin ili oleandar u posudama, sad ih možete iznijeti na balkon ili terasu. Birajte kutove zaklonjene od vjetra i s mnogo sunca. Ako ih odlučite zadržati unutra, dobro prozračujte prostoriju. 

Ako se posade blizu, mrkva i luk međusobno se štite od nametnika

Mini vrt

Uzgajate li ruže i želite ih zaštititi od lisnih ušiju, uz njih posadite nekoliko češnjeva češnjaka, koji također može djelovati vrlo dekorativno.

Češnjak se može saditi u ožujku - dovoljno je uzeti glavicu domaćeg ili sjemenskog češnjaka, rastaviti ga na češnjeve i svaki upiknuti u zemlju na nekoliko centimetara dubine, tako da šiljati kraj bude okrenut prema gore. 

Nemojte saditi kineski češnjak kupljen u trgovačkim centrima jer on u našim klimatskim uvjetima neće ni proklijati. Dobar “susjed” ružama je i lavanda, koju na ljeto možete ubrati i upotrijebiti za pripremu ljekovitih čajeva ili kao prirodni osvježivač zraka. Ako vam je na raspolaganju samo mali prostor, najbolje je početi s uzgojem začinskog bilja. 

Bosiljak, mažuran, vlasac, origano i majčina dušica sasvim će se dobro snaći u posudama na balkonu ili osunčanoj prozorskoj dasci. Na balkonu također mogu uspijevati minirajčice, (dobar “susjed” im je bosiljak), feferoni, pa čak i tikvice ako u blizini imaju ogradu po kojoj se mogu penjati. Imate li malo više mjesta u dvorištu, vrijeme je za sjetvu graška i boba koji obogaćuju zemlju dušikom. Bob treba sijati što ranije, u redove, a ne u “kućice” da izbjegnete napade crnih ušiju. 

Vrtlarskim početnicima dovoljno je da slijede upute na vrećicama sa sjemenom i rezultati neće izostati

Potporanj za visoki grašak

Vitice visokoga graška moraju se za nešto uhvatiti - pripremite im mreže, grane s mnogo sitnih grančica ili postavite tri kolca u oblik šatora. Niski grašak snaći će se i bez “potpore”.

Kišne gliste daju najbolju zemlju za cvijeće i povrće

Glistinac, odnosno humus koji je dobiven pomoću kalifornijskih gujavica, ima ugodan miris šumske zemlje i rastresitu strukturu. Dobro je gnojivo čak i za najosjetljivije bilje. Za zahtjevnije, poput rajčica, dodajte i malo peletiranoga kokošjega gnoja.

Za manje od sto kuna imat ćete povrća za cijelu godinu

Vrećica sjemena stoji oko pet kuna, a iz nje možete dobiti mnoštvo biljaka. Sada je vrijeme da u čašice posijete sjeme rajčice, paprike, krastavaca, dinje... Uzgajate li ih ekološki, nećete trošiti na gnojiva i pesticide.

Neven i kadifice nisu samo ukrasne biljke nego i prirodna zaštita drugih biljaka od štetnika

Kupka za sjeme od kamilice potiče brže klijanje biljaka

Vrhom punu žlicu suhih cvjetova kamilice prelijte litrom kipuće vode, ostavite pokriveno dva-tri sata te procijedite. U takvoj otopini sitnije sjeme močite nekoliko sati, a krupnije (grašak, bob) preko noći. Posušite ih dva-četiri sata na papirnatom ručniku i posijte. Brže će proklijati i biti otpornije na štetnike.

Sada se obrezuju grmovi, a krajem mjeseca ruže

U ukrasnom vrtu možete orezati žive ograde i većinu ukrasnih grmova, osim onih koji cvjetaju u proljeće. Pri kraju mjeseca orezuju se ruže. Tada možemo vidjeti gdje će “potjerati” izdanke - reže se tik nad pupoljkom koji gleda iz grma. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • VIP loža 19.05.2016.

    Fizička aktivnost i zdrava hrana. Ne može bolje.

  • Lil_6 18.11.2015.

    ovo su odlični savjeti, već sam mislila kak mi nikak ne može začinsko bilje na balkonu brasti.... nikako da mi feferoni krenu... =P

  • Plavusa131 16.03.2012.

    Da slazem se da su malo sturi,ali sve se to da rijesiti ako se pobudi zanimanje.Ja sam pocela kako totalna neznalica sto se tice vrta a sada uredujem ne samo svoj vrt nego i jos tri tuda!Gusti su gusti.Kad pocnes ne moze se stati,a najdraze mi je kad se navecer mrtva umorna stropostam u krevet razmisljajuci sto sam sve posadila.

Komentiraj...
Vidi sve komentare