To je to što me zanima!

Vražji prsti - jezovita gljiva od koje mnogi u strahu pobjegnu

Neki kažu da ih ova gljiva podsjeća na scenu iz horor filma u kojem se izvanzemaljac razvija unutar nečega ljigavog, spreman da izađe i napadne sve što se miče
Vidi originalni članak

Onaj tko ne zna o čemu se radi lako bi mogao pomisliti kako je nešto iz svemira ispalo na zemlju i tu se razvija. Vražji prsti (Clathrus archeri) je zaista neobična gljiva od koje mnogi ljudi bježe jer izgleda zastrašujuće. Neki kažu da podsjeća na scenu iz horor filma u kojem se izvanzemaljac razvija unutar nečega ljigavog, spreman da izađe i napadne sve što se miče.

Ova gljiva raste u Australiji i na Novom Zelandu, ali pojavila se i u nekim vrtovima u Francuskoj. Posebna je po tome što ne raste iz zemlje već iz neke vrste jajeta.

Kad je spremna za izlazak, jaje se otvara, a ona zastrašujućim crvenim ticalima probija unutarnju opnu. Nakon što izađe iz te jajolike kupole počne ispuštati strašan miris.

Ona ima četiri kraka obložena ljepljivom, smrdljivom masom koja joj služi za privlačenje muha. Ali, ova gljiva nije mesožderka već joj muhe služe kao sredstvo za transportiranje njihovih spora. Iako izgleda jezovito, potpuno je bezopasna. 

Pogledajte u videu kako raste i izlazi iz jajeta:

Idi na 24sata

Komentari 73

  • dancyDana 16.06.2020.

    Kako da posaljem sliku te gljive koja raste ovde u Bosni? Ako neko zna da mi kaze kome da se obratim radi vise informacija. Hvala

  • Rafo 07.06.2016.

    Simpa :)

  • __Luka 07.06.2016.

    u blagva raste iz jajeta

Komentiraj...
Vidi sve komentare