To je to što me zanima!

Vrijeme je za tople džempere: Pravilno održavanje za ljepotu

Džempere i veste perite ručno i u hladnoj vodi, tako ćete spriječiti da izgube oblik, a držite ih na polici u ormaru, nikako ne na vješalici jer jer bi se mogli razvući
Vidi originalni članak

Pletene veste, džemperi i kardigani neizostavni su dio svakog ormara ove jeseni. No da bi trajali cijelu zimu, trebate paziti kako ih održavate. 

Džempere nemojte prati u perilici rublja zato što se je pletivo osjetljivo, može se rastegnuti i vesta će izgubiti oblik. Umjesto toga perite ih ručno u hladnoj vodi i nježnim dječjim šamponom ili posebnim sredstvom za njegu vune. Ako nemate vremena prati ih ručno, perite ih u perilici na niskim temperaturama i na programu s hladnom vodom. Obavezno prije nego stavite džemper u perilicu, stavite ga u zaštitnu vrećicu kako biste spriječili uništavanje. 

Kako ih pravilno sušiti

Osim perilice rublja, dok su džemperi u pitanju, treba izbjegavati i sušilicu. Pretjerana toplina izaziva skupljanje prirodnih vlakana, pa ih umjesto toga, pustite da se osuše na zraku. Nemojte i stavljati na stalak za sušenje rublja zato što bi se mogli razvući, već ih stavite na ravnu površinu. Stavite ručnik i ne njega džemper te povremeno okrećite kako bi se ravnomjerno osušio. 

Važno je gdje držite džempere

Džempere uvijek držite na polici ormara, a ne na vješalicama zato što su teški pa se mogu razvući. Rezultat toga su udubljenja na ramenima.

Ako na džemperu primijetite rupicu, popravite je odmah. Što duže čekate to će se više proširiti. Ako se izvukli nit, a džemper se nije potrgao, nit možete iglom za šivanje vratiti na prvobitno mjesto. Međutim, ako se rupa ipak proširila zatražite pomoć krojača. Ovisno o tome gdje se rupa nalazi i koliko je velika, možda postoji šansa da vam "spase" džemper. 

I džemperima treba piling

S vremenom se na džemperu pojave sitne grudice zbog koji vesta izgleda staro. No i to vrlo lako možete riješiti tako da grudice pokupite ljepljivim valjkom ili običnim selotejpom. No nemojte pretjerivati s tim, zato što će se od previše pilinga vlakna vune naelektrizirati i stršati. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • num_1 15.11.2012.

    sušim na sušilici - prvo ručnik i gore njih - zbilja traju i ne mijenjaju oblik

  • VesnaCikuš 07.11.2012.

    ja sve potrpam u perilicu, na nisku temperaturu... pa nisam ja svoje ruke na cesti našla da ih drgljam ručno.

  • Matilda_2 07.11.2012.

    ja sitne grudice na vestama obrijem tupim britvicama;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare